Tsja….

15 maart 2010

Wie als Microsoft-medewerker een iPhone bezit, doet er goed aan die te verstoppen als topman Steve Ballmer in de buurt is. Ballmer eist dat zijn personeel uitsluitend mobieltjes met software van Microsoft gebruikt. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. De krant beschrijft hoe Ballmer vorig jaar op een grote bedrijfsbijeenkomst een iPhone afpakte van een medewerker, die een foto van zijn hoogste baas wilde maken. Ballmer legde de iPhone op de vloer en deed alsof hij het onder het toeziend oog van duizenden Microsoft-medewerkers wilde platstampen. Operationeel directeur Kevin Turner ontmoedigt het gebruik van de iPhone onder de verkoopstaf van Microsoft. Begin 2009 paste Microsoft zijn regeling voor telefoonkosten aan. Alleen degenen die een toestel met Windows-software gebruiken, krijgen de abonnementskosten nog vergoed.


De houding van de Microsoft-top valt te verklaren uit frustratie. Microsoft worstelt al jaren met Windows Mobile en verliest zelfs marktaandeel. Apple daarentegen groeit met zijn iPhone tegen de klippen op. In de periode november 2009 – januari 2010 had de iPhone in de VS een aandeel van 25,1 procent op de markt voor smartphones, vergeleken met 15,7 procent voor Windows Mobile. Voor het eind van dit jaar hoopt Microsoft terug te slaan met de nieuwe versie Windows Phone 7. Veel Microsoftmedewerkers, verzot als ze zijn op gadgets, hebben een iPhone aangeschaft. Impliciet geven ze daarmee te kennen het mobiele platform van Microsoft, dat door diverse fabrikanten van smartphones wordt gebruikt, inferieur te vinden. Sommige medewerkers houden hun iPhone angstvallig verborgen voor hun superieuren, bijvoorbeeld door het toestel in een neutraal tasje te bewaren. 'Maybe once a year I'm in a meeting with Steve Ballmer', zegt een medewerker. 'It doesn't matter who's calling, I'm not answering my phone'. De Wall Street Journal citeert twee anonieme Microsoftmedewerkers die van hun bazen hadden gehoord dat vorig jaar bijna 10.000 medewerkers de mailservers van Microsoft gebruikten met een iPhone. Toch zijn er ook Microsoftmedewerkers die de toorn van Ballmer niet vrezen. J Allard bijvoorbeeld, die meewerkte aan de ontwikkeling van de Xbox, komt open en bloot uit voor zijn iPhone-liefde. Microsoft is goed in namaken, dus: 'Om heel eerlijk te zijn heeft de iPhone onze ogen geopend op het gebied van dingen die moesten gebeuren', zegt Terry Myerson, vice-president van de Windows Phone-divisie van Microsoft, in een interview met de New York Times. Daarvoor moest Microsoft diverse nieuwe mensen aantrekken, zowel van andere divisies van Microsoft als van buiten het bedrijf. Zo werden onder andere Zune- en Exchange-developers ingezet om Windows Mobile van de grond af aan opnieuw te ontwerpen. Microsoft had onder de naam Photon al een Windows Mobile 7-versie in ontwikkeling, schrijft Windows Mobile-nieuwssite Pocketnow. De nieuwe interface droeg de naam Metro. Photon is sindsdien echter volledig in de prullenbak beland. Windows Mobile 7 zal dus veel weg van Apple's paradepaardje, zoals hier te zien is.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.