Na de iPad nu de nPad

3 maart 2010

Distributeur IDCP toont op zijn Cebit-stand in Hannover een prototype van de nPad, een tablet met 10,2 inch touchscreen. Het gaat volgens Jan Boers van IDCP om een testversie, bedoeld om interesse voor een dergelijk apparaat op de zakelijke markt te polsen. De nPad komt uit de koker van Hugo Leijtens van Nexocial uit het Chinese Chengdu. De ondernemer voorziet zakelijk gebruik van tablets en wil deze apparaten laten samenwerken met Nexocials Enterprise 2.0-platform, dat gebruikmaakt van Sharepoint. De nPad draait Windows 7 en heeft een eigen touchinterface. Het prototype is wat dikker (22 mm), groter en zwaarder dan Apple's iPad. Leijtens vindt 'de iPad … voor zakelijk gebruik niet ideaal. Door een tablet met Windows 7 te maken is dit type apparaat interessanter voor gebruik binnen zakelijke IT-omgevingen'. Nexocials interface moet veelgebruikte toepassingen makkelijk toegankelijk maken via een scherm met grote iconen. In het prototype is het aanraakscherm nog van het resistieve soort. Er wordt gewerkt aan een versie met capacitief scherm, zoals het apparaat van Apple. De tablet verschijnt volgens Leijtens onder meer in een uitvoering met 3G-verbinding en 16 GB SSD. 'Hij kan voor ongeveer 500 euro in Nederland verkocht worden'.


Volgens Leijtens schiet de iPad tekort. Mogelijkheden die een Windows 7-variant wel kan bieden. 'De nPad heeft wel multitasking en Flash-ondersteuning'. De tablet heeft ook een USB-poort. Het gebrek aan deze opties is vaak genoemd door iPad-critici. De videoresolutie van de nPad is 1024 bij 600 pixels. Nadeel van de nPad is zijn kortere accuduur van 'ongeveer vier uur'. Dat is minder dan de helft van de accuduur van de iPad, die een energiezuinige eigen 1GHz-processor van Apple heeft. Opslag op de nPad gebeurt op een SSD of een harde schijf. Nexocial polst bij zijn klanten, waaronder ING, interesse in de tablet. Op de Cebit zijn meer tablets te zien. Zo toont het Franse Archos twee Home Tablets met 7 en 8 inch scherm die smartphonebesturingssysteem Google Android draaien. Beide tablets moeten ongeveer 200 dollar gaan kosten. Fabrikant Hanvon staat op de beurs met zijn dunne Windows 7-tablets TouchPad BC10C en Touchpad BA10E. De eerste, die 500 euro kost, heeft een capacitief touchscreen en is met 18 mm iets dikker dan de iPad. Het draait op een ULV-chip van Intel (1,3 GHz) en heeft 2 GB ram en twee 2 MP-camera's (megapixel); voor en achter. De tweede Hanvon-tablet, die circa 600 euro moet kosten, is maar 14 mm dik, gebruikt een Atom Z530 (1.6 GHz) en heeft een 1,3 MP-camera. Ingebouwde 3G-ondersteuning ontbreekt in de Hanvon-tablets.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.