Flash en Apple gaan niet samen

18 februari 2010

Volgens Steve Jobs zou Flash-video ervoor zorgen dat de batterijduur van de iPad wordt verkort van 10 uur naar slechts 1,5 uur. Hij beweerde dat tijdens een vergadering bij The Wall Street Journal, waar Jobs Adobe’s Flash-technologie afwees en er bij de krant op aandrong om voor Flash-video’s voortaan een alternatief te vinden. Jobs noemde Flash een 'CPU hog' en beweerde dat de batterijduur van de iPad maar 1,5 uur zou zijn, bij gebruik van Flash. Ook zou Flash beveiligingsgaten bevatten en thuishoren in een rijtje technologieën die al zijn uitgerangeerd, zoals floppydrives, datapoorten en (zelfs!) de cd. Jobs adviseerde The Wall Street Journal om over te stappen naar H.264. De overstap naar H.264 en het kiezen voor Javascript-gebaseerde diashows met interactieve eigenschappen zou een triviale activiteit zijn. Maar is Jobs’ bewering dat je batterijduur met 85% wordt verkort wel realistisch? In de meest extreme gevallen misschien wel, waarbij het er vanaf hangt of er hardwareversnelling wordt toegepast. Omdat er geen iPad met Flash-ondersteuning komt zullen we het nooit weten. Maar Jobs zou misschien wel iets overtuigender overkomen als hij zijn beweringen realistischer houdt.


Jobs zet zijn kruistocht tegen Adobe Flash voort. Nu is Flash inderdaad problematisch, gebruikt het veel power, is het regelmatig lek en vreet het geheugen, Jobs overdrijft hier nu wel erg sterk. Adobe heeft Flash, wat dominant is op het Web as het gaat om presentatie van bewegend beeld, in samenwerking met bijna alle marktpartijen (uitzondering: Apple) veel effectiever gemaakt, vooral door de opmars van de mobiele markt. Jobs zet zich af tegen alles wat niet 'des Apple's is', dat is al lang bekend. De visie van Apple (die zich ook richt tegen floppy-drives, cd's en USB) heeft gevolgen voor wat gebruikers met de Apple-apparatuur kan doen. Die visie richt zich tegen algemeen verbreide en dominante trends op de markt. Het is het recht van Apple om die trends te negeren en de vorkeur te geven aan de eigen visie, vooral omdat die innovatief, trendsettend en winstgevend is. Maar alleen aan het gebruik van Flash een falende batterij wijten is wel erg makkelijk, vooral omdat Flash op dit moment cruciaal is voor de manier waarop het web werkt. HTML5 is gegarandeerd betr, maar zover is het nog niet en dat zal ook nog een hele tijd duren. De claim van Apple is dat de accu van de iPad 10 uur meegaat. Als dat werkelijk waar is, is het knap, want dan zou het de eerste accu zijn die die termijn haalt. Meer waarschijnlijk is dat het rond de zeven uur ligt, wat al een prestatie van de eerste orde zou zijn. Maar los daarvan: het gebruik van een applicatie als Flash alleen kan nooit 85 % van de prestatiecurve van de accu afhalen. Gizmodo: 'You’d lose battery life, sure, the same way you lose battery life watching any type of video on any system, but nothing near as dramatic as 85%'. 'There's something important missing from Apple's approach to connecting consumers to content', zo zei Flash marketing manager Adrian Ludwig. 'It looks like Apple is continuing to impose restrictions on their devices that limit both content publishers and customers. If I want to connect to Disney, Hulu, Miniclip, Farmville, ESPN, Kongregate, or JibJab—not to mention millions of other sites on the Web, I'll be out of luck'. Adobe werkt aan een 'workaround'. De komende release van 'Packager for iPhone kit will allow Flash developers to build apps that run on the iPhone and, by extension, the iPad'. Dat Apple Flash niet ondersteunt doet niets af aan de 'marketinghype' die Apple opnieuw in het leven heeft geroepen. En, zo zegt Apple, 'the device is plenty flexible—capable of running the more than 140,000 programs currently available on the Apple App Store'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.