Amerikaans Ministerie van Justitie twijfelt aan Google Books

12 februari 2010

Autoriteiten van het Department of Justice in Washington hebben voor een federaal hof verklaard dat zij 'have significant concerns about Google's landmark agreement with authors and publishers to create a sprawling digital library'. Ze waarschuwen dat 'even after a substantial revision, the settlement represents a dramatic departure from copyright precedent'. Het departement diende het commentaar in bij het U.S. District Court van New York's Southern District, ruim twee weken voordat het hof een 'final fairness hearing' heeft gepland om te bepalen of de overeenkomst kan worden geaccepteerd. Oorspronkelijk had deze zitting in oktober vorig jaar moeten plaatsvinden, maar rechter Denny Chin annuleerde die sessie na bezwaren van het Departement en alle partijen akkoord gingen met een herziening van de overeenkomst. In het huidige commentaar complimenteerde het departement 'Google and the groups for making significant strides toward a workable agreement with the revision', maar het hield vast aan de bezwaren die het in eerste instantie had. 'The amended settlement agreement suffers from the same core problem as the original agreement: it is an attempt to use the class action mechanism to implement forward-looking business arrangements that go far beyond the dispute before the court in this litigation', zo stelde het Departement.


De overeenkomst zou een rechtszaak van het Authors Guild en de Association of American Publishers tegen Google voorkomen. In haar Book Search Project werden ook digitale exemplaren van auteursrechterlijk beschermde werken toegankelijk gemaakt voor het publiek. De partijen sloten een schikking, waarin Google beloofde de rechthebbenden te zullen betalen. De overeenkomst heeft fikse oppositie opgeleverd, o.a. van de Open Book Alliance (waartoe Microsoft, Yahoo en Amazon behoren). Deze Alliance begroette het huidige commentaar van het departement, omdat het 'will help to preserve competition, promote innovation and protect the public interest'. Criticasters hebben zich vooral gericht 'on the unique exemption to copyright law that Google would enjoy under the settlement, which would give it the right to digitize orphan works — books that are still under copyright but whose authors cannot be located'. Het departement heeft nog steeds zorgen 'over Google's exclusive access to those works'. Het departement wees ook op antitrust-overwegingen, omdat de herziene overeenkomst 'confers significant and possibly anticompetitive advantages on Google as a single entity, thereby enabling the company to be the only competitor in the digital marketplace with the rights to distribute and otherwise exploit a vast array of works in multiple formats'. Google verdedigt uiteraard de overeenkomst. Het bedrijf merkte op dat 'the Justice Department had praised many of the changes made to the settlement', en dat het commentaar 'once again reinforces the value the agreement can provide in unlocking access to millions of books in the U.S.' En: 'We look forward to Judge Chin's review of the statement of interest from the Department and the comments from the many supporters who have filed submissions with the court in the last months'. Hoe het uitpakt blijft afwachten…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.