Wat kan Oracle met OpenOffice ?

5 februari 2010

Oracle heeft de angst van miljoenen OpenOffice-gebruikers proberen te verminderen toen het verklaarde dat het de suite zou blijven ondersteunen na de fusie met Sun. Het stelde ook dat het 'would deliver a Web version called Oracle Cloud Office'. Maar wat er nu precies gaat gebeuren is onduidelijk. Oracle kan inderdaad een Cloud office ontwikkelen, wat een lichtgewichte app kan worden zoals Google Docs, maar het kan ook proberen iets als Microsoft's Office web te ontwikkelen. De corporate architect van Oracle, Ed Screven, liet er zich niet over uit. Maar Raju Vegesna, Chief Evangelist van Zoho, stelt dat noodzaak Oracle's strategie zal leiden. 'To bring that entire feature set online would take significant effort', zo zei hij. 'Zoho spent five years rewriting our Zoho Mail client into a Web app, despite our 350-strong corps of developers. People underestimate the effort involved'. In vergelijking: Sun had maar vijftig ontwikkelaars gezet op OpenOffice. En die applicatie is berucht om zijn grote, moeilijke code, voornamelijk geschreven in C++ en Java. Een website, Ohloh, van SourceForge, schat dat het 411 miljoen dollar en 7473 manjaren zal kosten om die applicatie vanaf het begin te herschrijven. 'The trouble with a lightweight offering', zo zegt Guy Creese, van de Burton Group. 'is that it will limit its attractiveness to corporate customers', die Oracle juist wil hebben.


Het bouwen van een webversie van de open source suite hoeft niet onmogelijk te zijn; er zijn al enkele voorbeelden daarvanzoals Zooos LLC's Web-versie van OpenOffice, de Firefox add-on, die alleen met versie 2.x werkt en hier te downloaden is en OpenOffice.org Anywhere. Al voor de verwerving van Sun heeft Ellison de herschrijving van de code volgens Sun's Rich Internet Application (RIA) platform, JavaFX, aanbevolen. Michael Meeks, Novell' ontwikkelaar, die de Go-OO branch van OpenOffice heeft ontwikkeld, is pessimistisch over JavaFX, want 'its semi-proprietary licensing is an obstacle for the open-source app, and it poses other technical problems'. Hij is er ook niet voor om standaard webtechnologie te gebruiken. 'If this is some CSS + JavaScript monster a WYSWYG editor is near impossible', zo liet hij vorige week in een blog wten. 'I'm not convinced that HTML5 provides enough to do this adequately either'. Hij noemt 'Oracle Cloud Office a pipe dream loaded with insurmountable technical challenges'. Creese is niet zo pessimistisch, maar hij 'agrees that AJAX-type technologies won't suffice for enterprise-class features'. Screven stelde dat 'Sun had been working on Oracle Cloud Office for some time'. Vegesma: 'I'm thinking 4-5 years out. Microsoft took some time [with Office Web], I think it will also be the same with Oracle'. Voor OpenOffice zal er op korte termijn weinig veranderen. Vijftien maanden geleden kwal OpenOffice 3.0 uit, waarvan meer dan 150 miljoen downloads zijn gedaan. Deze maand komt versie 3.2. uit. Het release schema, maakt geen melding van een cloud-versie. Oracle lijkt niet van plan te zijn de greep die Sun had op de ontwikkeling van OpenOffice los te laten. OpenOffice is sterk bij individuele klanten, het KMB en grote overheden. Oracle wil het midden pakken. 'We're going to focus on enterprise customers. We're going to build integrations between business intelligence and OpenOffice, and our content-management solutions and OpenOffice', zo zei Screven. Dat levert concurrentie op, want 'That's a strategy, however, that both IBM (Lotus Symphony and Lotus Notes) and Microsoft (Office and SharePoint) are already pursuing. Oracle is joining the crowd here', zo zegt Creese.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.