Anoniem surfen

27 januari 2010

De Nederlandse metazoekmachine Ixquick laat internetgebruikers anoniem surfen via een 'proxy frame'. Cookies worden geweigerd en IP-adressen afgeschermd. Ixquick liet gebruikers al anoniem zoeken door de zoekresultaten van onder meer Bing en Google te tonen. In tegenstelling tot andere zoekmachines slaat de zoekmachine van het Nederlandse bedrijf Surfboard Holding BV. géén IP-adres op, waardoor het geroemd wordt door privacywaakhond Electronic Frontier Foundation. De zoekmachine gaat nu een stapje verder en laat gebruikers via een 'proxy frame' ook de sites áchter de zoekresultaten anoniem bezoeken. De proxy-optie van Ixquick gaat op 28 januari live. Ixquick haalt de content voor de gebruiker op, en toont ze binnen een eigen frame. Op die manier kan gesurfd worden zonder sporen achter te laten. Ixquick waarschuwt wel dat websites via de proxy trager laden dan normaal. Ook kan je formulieren niet invullen en is JavaScript om veiligheidsredenen uitgeschakeld. Daardoor zullen onder meer sommige animaties niet werken, vertelt Ixquick in een video-uitleg.


Een andere manier van anoniem surfen, via The Onion Routing (TOR), werd onlangs een stukje minder anoniem. Begin januari kwamen de beheerders van het TOR-project er achter dat er op drie van hun servers was ingebroken. Gebruikers wordt gevraagd om te upgraden naar nieuwe versies met nieuwe sleutels. Het Nederlandse bedrijf Westland IT presenteerde enkele weken terug een alternatief voor TOR: Anoniem Internet. Anoniem Internet versleutelt het dataverkeer en routeert het via verschillende landen. Op die manier zou je de bewaarplicht op telecomgegevens kunnen omzeilen. European Data Protection Supervisor Peter Hustinx kende Ixquick op 14 juli 2008 het eerste European Privacy Seal (EuroPriSe) toe voor zijn privacybeleid. Dit zegel wordt toegekend aan initiatieven die handelen in overeenkomst met Europese wetten betreffende gegevensbeveiliging en privacy. Het bedrijf zette in 2006 stevig in op privacy als niche, waarbij het zich voorstaat op het niet gebruiken van persoonlijke gegevens. ´Het was een gedoe om de procedures en de techniek op een lijn te krijgen. Daarnaast was het ook nog wat werk om het juridisch voor elkaar te krijgen´, stelt Alex van Eesteren, verantwoordelijk voor Sales & Business Development en Media relaties. Hij erkent dat er minder geld te verdienen geld is, omdat juist de persoonlijke informatie veel waard is. ´We verdienen voldoende met de gesponsorde links bovenaan de resultatenpagina´. Ixquick zegt wel een bijkomend voordeel te hebben door privacyvriendelijk te zijn: het bedrijf heeft nog nooit informatie aan opsporingsinstanties hoeven te geven. ´Dwangbevelen krijgen we nooit, maar als we die wel krijgen kunnen we niets leveren. Er is niks´. Ixquick heeft geen eigen zoekmachine, maar biedt een meta-dienst waarbij de resultaten van reeks zoekmachines worden gebruikt. ´In totaal gebruiken we voor een zoekactie tot 12 andere zoekmachines´, vertelt van Eesteren. Welke zoekmachines dat zijn kan per opdracht en per land verschillen. Volgens hem is dat ook niet heel erg belangrijk, omdat per opdracht de machines kunnen verschillen en de resultaten worden gecombineerd tot een resultatenpagina. Er worden dan ook geen honderdduizenden resultaten getoond, maar een 'beheersbare hoeveelheid'. Zonder details te willen geven, erkent van Eesteren dat Ixquick een bescheiden rol speelt op de zoekmachinemarkt. Toch denkt hij dat de onderneming als 'middelgrote zoekmachine' wel levensvatbaar is. ´We zijn al actief sinds 1998 en sinds we privacy als speerpunt hebben aangemerkt, zien we een gestage groei van de gebruikers´.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.