Geen reparaties voor rokers…

23 november 2009

Apple lijkt in de VS in bepaalde gevallen te weigeren om apparatuur te repareren die is gebruikt in een omgeving waar wordt gerookt. In ieder geval twee rokende Apple-gebruikers kregen te horen dat hun apparatuur niet werd gerepareerd. Hoewel Apple in zijn voorwaarden niets over roken zou melden, zou het bedrijf in zeker twee gevallen geweigerd hebben om apparatuur van rokers te repareren. De reden die gegeven werd, was dat er in de omgeving van het apparaat was gerookt en dat er daarom kans op meeroken bestond; Apple weigerde zijn werknemers daarop te laten werken aan het apparaat. De twee gevallen worden gemeld door weblog Consumerist van de Consumers Union. Onbekend is of reparatie in nog meer gevallen geweigerd is. Het lijkt erop dat de weigering van Apple is gebaseerd op angst voor gezondheidsproblemen bij werknemers. Het bedrijf vertelde klanten namelijk dat hun computer ‘besmet’ was doordat er werd gerookt bij het apparaat. Omdat nicotine op de lijst van gevaarlijke stoffen van de Amerikaanse overheid staat, beschouwde het bedrijf uit Cupertino de apparaten als een ‘biohazard’. Een Apple-medewerker zou een van de klanten geadviseerd hebben om de machine dan maar ergens anders te laten repareren. Apple heeft niet gereageerd op het verhaal.

Weblog Consumerist publiceerde afgelopen weekend over twee gevallen waarbij Apple de Applecare-garantie heeft ingetrokken vanwege sigarettenrook. Beide klanten maakten hiertegen vergeefs bezwaar bij de Mac-maker. Het bedrijf reageerde onlangs ook met “geen commentaar” op het starten van een meldpunt rond de slechte afhandeling van klachten. Dat meldpunt is opgezet door de Nederlandse Consumentenbond. Volgens de bond handelen diverse Nederlandse Apple Premium-Resellers in strijd met de rechten van consumenten bij koop en garantie. Nicotine staat op de lijst van gevaarlijke stoffen van de Occupational Safety and Health Administration (OSHA), het Amerikaanse overheidsorgaan dat over gevaar op de werkvloer gaat. Volgens de gebruikersovereenkomst voor Macs mag Apple reparatie weigeren als er stoffen in het spel zijn die op deze lijst staan. PC Pro reageert als volgt: ‘Apple’s safety-first approach to dangerous substances might raise eyebrows at Greenpeace. Although Apple is praised for its work in eliminating dangerous chemicals from its products, substances such as Arsenic can still be found in Apple hardware, according to its latest Guide to Greener Electronics’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.