OpenXML is een ECMA-standaard, maar ….

9 december 2006

De goedkeuring van het ECMA van OpenXML als een ECMA-standaard helpt Microsoft met de claim dat het interoperabiliteit serieus neemt. Maar dat wil niet zeggen dat het formaat nu onmiddellijk de zo zeer gewenste acceptatie van met name overheden zal krijgen. De indiening door de ECMA van het formaat bij de ISO ter standaardisering is een noodzakelijke stap in de strategie van de software-gigant om de ICT-wereld in de greep te houden. De goedkeuring door de ECMA alleen is niet voldoende om de groeiende hoeveelheid overheidsorganen wereldwijd die het concurrerende OpenDocument Format (ODF) adopteren tegen te houden en voor OpenXML te kiezen, maar het brengt Micorsoft's claim naar interoperabiliteit in ieder geval positief naar voren.

De Amerikaanse handelsvereniging CompTIA vatte de situatie als volgt samen: 'We believe it is critically important to place ISO approval of Open XML on a fast track', zo zei de voorzitter en uitvoerend directuer John Venator in een brief aan de ECMA. 'Many governments and public agencies have recently promulgated, or are currently considering the promulgation of, document format policies on open standards approved by ISO'. Microsoft heeft voortdurend hoog opgegeven van de lange lijst aan prominente supporters, zoals Apple Computer, Barclays Capital, BP, British Library, Intel, Toshiba, en de Library of Congress. Van belang in die lijst wordt nu ook Novell, die plug-ins voorbereid om in OpenOffice gebruik te kunnen maken van OpenXML. Overigens: onder de aanhangers van het ODF-formaat zijn ook grote namen te vinden, zoals IBM (de enige tegenstemmer bij de ECMA-goedkeuring van Open XML), SUN, Oracle, EDS, Unisys Corporation, BBC, EMC Corporation en de American Library Association. Namen zeggen niet alles. Maar ISO-goedkeuring is belangrijk. Maar die kan maanden op zich laten wachten, als die werkelijk tot stand komt. Open XML is namelijk een 'evident contradiction' met andere ISO/IEC-standaarden. ODF is een goedgekeurde en gepubliceerde internationale standaard (ISO/IEC 26300: 2006). Iedere nationale standaardisatieorganisatie aangesloten bij de ISO zou gedurende de eerste reviewperiode die contradictie kunnen aanvoeren om verdere standaardisatie te verhinderen of te vertragen. Zowel ODF als OpenXML zijn immers gericht op dezelfde doelgroep: gebruikers van tekst, spreadsheets en presentaties, en gebruiken hetzelfde technische middel (XML, in zip-archieven). Voor Microsoft is ISO-standaardisatie echter een vereiste om de goedkeuringen van ODF door (inter-)nationale overheden in te kunnen dammen. 'For governments, it's control of IT budgets that's at stake', zei Sam Hiser van de Open Document Foundation. 'Open source gives government users real flexibility. It gives them control over budgets and they like that they can mix and match [software]'. Hiser stelt dat overheden 'document centric' zijn en de garantie willen dat documenten makkelijk toegankelijk zijn over een langere periode, zeg 100 jaar. ODF is intussen omarmd door verschillende overheden in Brazilië, België, Frankrijk, Italië, Polen en India. Een vroege gebruiker was de Amerikaanse staat Massachusetts, die ODF al een jaar geleden accepteerde voor gebruik door ongeveer 50.000 ambtenaren. ODF heeft een voorsprong in de standaardisatiestrijd door de publicatie van de norm afgelopen week. Micrrsoft's ECMA-voordracht telde meer dan 6.000 pagina's. De uiteindelijke goedkeuring van de ISO (afhankelijk nog van de vraag of de aanvraag door de ISO wordt geaccepteerd) kan nog geruime tijd op zich laten wachten als die 6.000 pagina's doorgeworsteld moeten worden. Ter vergelijking: de aanvraag van ODF telde 700 pagina's en dat proces duurde ook meerdere maanden. 'The ECMA spec stacks up on a desk as high as your shoulder', zei Hiser. 'It can cost $1,000 just to print it out'. Interoperabiliteit is de sleutel van de XML-formaat-strijd en Venator van CompTIA benadrukte het belang ervan. 'Competition among multiple open document standards will enhance innovation in document formats and increase flexibility and interoperability all to the benefit of software consumers. The approval of Open XML as an open standard will ensure that digital content is more efficiently stored and managed today as well as into the future'. Bob Sutor, de open source goeroe van IBM, denkt daar in zijn blog iets anders over: 'ODF is what the world needs today to drive competition, innovation, and lower costs for customers. It is an example of a real open standard versus a vendor-dictated spec that documents proprietary products via XML. ODF is about the future, Open XML is about the past. We voted for the future' (de commentaren zijn wellicht nog interessanter dan het bericht zelf). Op een eerdere pagina schreef hij het volgende: 'Who will implement Open XML correctly and fully? Maybe Microsoft. Why? Since it is essentially a dump into XML of all the data needed for all the functionality of their Office products and since those products are proprietary, only they will understand any nuances that go beyond the spec. The spec may illuminate some of the mistakes that have been made and are now being written into a so called standard for all to have to implement, but I’m guessing there might be a few other shades of meaning that will not be clear. Fully and correctly implementing Open XML will require the cloning of a large portion of Microsoft’s product. Best of luck doing that, especially since they have over a decade head start. Also, since they have avoided using industry standards like SVG and MathML, you’ll have to reimplement Microsoft’s flavor of many things. You had better start now. So therefore I conclude that while Microsoft may end up supporting most of Open XML (and we’ll have to see the final products to see how much and how correctly), other products will likely only end up supporting a subset. That means that other products and software, in practice, will NOT be able to understand arbitrary Open XML that might be thrown at them. There is just too much. Therefore they will only create a bit that they need and send that off. Send it off to whom? The only software that might understand it, namely Microsoft Office. So this is how I see this playing out: Open XML will be nearly fully read and written by Microsoft products, but only written in subset form by other software. This means that data in Open XML form will be largely sucked into the Microsoft ecosystem but very little will escape for full and practical use elsewhere'. Dit sluit aan op wat wij eerder schreven. De strijd is nog niet gestreden; het hangt er vanaf hoe recht de ISO haar rug houdt….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.