Novell gaat Open Office XML-formaat ondersteunen in OpenOffice

5 december 2006

De eerste vrucht van de onlangs aangekondigde overeenkomst tussen Novell en Microsoft werd gisteren aangekondigd door Novell. Haar versie van de OpenOffice-kantoorautomatiserings-suite zal het Open Office XML-formaat van Microsoft ondersteunen. Novell's aangepaste versie van OpenOffice.org 2.0.2. is nu beschikbaar voor de Windows-omgeving als een gratis download voor geregistreerde Novell-gebruikers. In aanvulling op de gebruikelijke OpenOffice-functionaliteiten ondersteunt deze versie (naast het Open Office XML-formaat) ook de mogelijkheid om elk document als een Microsoft Office bestand te verzenden vanuit de gebruikte emailapplicatie, de mogelijkheid om Excel VBA-macro's naar OpenOffice Calc te migreren en en is de versie inclusief AGFA-fonts die Microsoft's TrueType-fonts nabootsen.

Novell werkt eveneens samen met Microsoft en andere partijen aan een project om open source-vertaaltools te ontwikkelen voor de uitwisseling van tekst, spreadsheets en presentaties tssen beide Office-suites. Eind januari 2007 zal de vertaalinterface voor tekstdocumenten klaar zijn. Dit Open XML/ODF vertaalproject is te vinden op SourceForge en is gelicentieerd onder de BSD open source licentie. De eerste component, de ODF Add-in voor Microsoft Word 2007, waarmee ODF-documenten geopend en bewaard kunnen worden in Microsoft Word, is al beschiknaar als een 0.3-M1 bèta. Dit project is door Microsoft in juli 2006 gestart. De vertaalinterfaces worden beschikbaar gemaakt als plug-ins in Novell's OpenOffice. Het bedrijf zal de code om Open XML in het product te integreren vrijgeven als open source, en zal het indienen voor opname in het OpenOffice.org project. Uiteindelijk zullen dus alle eindgebruikers van OpenOffice gebruik kunnen maken van de functionaliteit vrijelijk documenten te kunnen uitwisselen met Microsoft Office. 'Novell supports the ODF (OpenDocument format as the default file format in OpenOffice.org because it provides customer choice and flexibility, but interoperability with Microsoft Office has also been critical to the success of OpenOffice.org', zegt Nat Friedman, Chief Technology and Strategy Officer for Open Source bij Novell. Dit ligt in lijn met de verklaring van Corel vorige week dat het beide bestandsformaten zou ondersteunen in WordPerfect. Dat zal echter niet voor de zomer van 2007 het geval zijn, volgens Corel. Daarnaast zijn er volgens mede-oprichter en directeur van de OpenDocument Foundation, Gary Edwards, minimaal twee andere projecten gaande om de kloof tussen beide formaten te dichten: 'Da Vinci' van de Fondation zelf en Sun's 'OpenOffice tap'. Edwards stelde dat hij verwacht dat in 2007 al deze interfaces wereldwijd beschikbaar komen en dat de verschillende partijen die interface kunnen kiezen die het beste past bij hun organisatie en de taak die ze uitvoeren. In de strijd tussen beide formaten heeft ODF een voorsprong genomen, zeker nu de ISO vorige week eindelijk ODF als een officiële standaard heeft gepubliceerd, nadat het in mei al als zodanig was goedgekeurd. ODF is nu gepubliceerd als ISO/IEC 26300:2006. Open XML is een stapje dichterbij standaardisatie gekomen. Waarschijnlijk zal de Algemene Vergadering van ECMA het formaat op 7 december goedkeuren, waarna het bij de ISO kan worden ingediend voor goedkeuring. Dat wil dan overigens nog niet zeggen dat de ISO de ECMA standaard overneemt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.