OpenOffice gaat Firefox achterna: extensies voor extra functionaliteiten

23 september 2006

OpenOffice volgt in de voetstappen van Firefox. De nieuwe versie van het programma (2.0.4.) zal plug-in extensies op een veel betere wijze ondersteunen dan de huidige versie doet. Op die manier hoopt OpenOffice.org ontwikkelaars naar de open source office suite te trekken. Firefox-gebruikers kunnen extensies downloaden en installeren die nieuwe functionaliteiten binnen en er is een kleine 'industrie' gegroeid rondom de Web-browser. OpenOffice.org hoopt op een zelfde effect: het tot stand komen van een soort ontwikkelaars ecosysteem, wat mensen zal stimuleren om de applicatie te gebruiken. 'OpenOffice.org is a huge amount of code. It'll be much easier now for somebody who wants to do core development to get working on it', zegt Louis Suarez-Potts, een van de leiders van het open source project. 'All they have to do is create the script that hooks it into OpenOffice.org'.

OpenOffice is er in geslaagd kleine inbreuken te maken op de machtspositie van Microsoft, met name dankzij het feit dat het Open Document-bestandsformaat een door overheden geaccepteerd en vaak gewenst bestandsformaat is. Maar als de OpenOffice-extensies werkelijk aangeboden gaan worden, dan zou het de OpenOffice-suite kunnen helpen in de strijd om de markt. Althans dat stelt Stephen O'Grady, analist van RedMonk. 'It would not be as significant as it's been to Firefox, simply because it's far easier to switch browsers than office suites. But it could make OpenOffice.org a more interesting and compelling platform', zo stelde hij. De huidige OpenOffice-software kan extensies slechts in beperkte mate ondersteunen, maar de komende 2.0.4. versie zal een nieuw extensie-formaat kennen, OXT. Dat formaat kan extensies geschreven in verschillende programmeertalen verwerken, zo stelt Charles Schultz, die het project leidt om OpenOffice te laten omgaan met de verschillende lokale talen, in zijn blog. Het zal ook veel makkelijker worden om extensies te kiezen, manegen en configureren, zo voegt hij er aan toe. Extensies kunnen nieuwe functionaliteiten bieden zonder de omvang van het basisproduct te vergroten, zegt Suarez-Potts. Zo kan bijvoorbeeld iemand een extensie maken die OpenOffice-gegevens koppelt aan financiële software. Versie 2.0.4. zal zeer binnenkort worden gepresenteerd. De OpenOffice-extensies zullen op een centrale site worden verzameld, van waar de software kan worden gedownload (extensions.openoffice.org). Omdat OpenOffice onder het regime valt van de Lesser General Public License (LGPL), is het ook mogelijk om 'proprietary' extensies aan de software te koppelen. Firefox heeft honderden extensies, van bookmark-synchronisatie naar blog-editors en PayPal-betalingssystemen. 'Firefox extensions are popular among the developer and power-user crowd, but they haven't trickled down to the average consumer at this point. I would assume the same pattern would be applicable to OpenOffice', zegt 451 Group-analist Raven Zachary. Maar het is totaal anders voor programeurs, zo voegt Zackary toe. 'OXT could be huge for developers who don't want to wait around for specific functionality to be added to the core OpenOffice codebase. This is especially true when it comes to data import and export features'. De ondersteuning voor extensies is slechts een van de manieren om het leven van programeurs eenvoudiger te maken. Ze plannen ook om de OpenOffice-software meer modulair te maken door het in kleinere componenten op te delen. 'The main benefit would be for developers, who would be able to work more freely and quickly on various elements', zegt Suarez-Potts. 'We want to make it so people don't have to struggle, as they did in the past, understanding the code'. Een modulaire aanpak zal ook gebruikers helpen, zegt Suarez Potts. Immers, OpenOffice heeft verschillende componenten (Writer, Calc, Impress e.d.). Maar met de software zoals die nu is, 'in order to run one component, you have to load 85 percent of the application. If you're using a computer with relatively small memory, then having it radically modularized helps. You only load one element of application'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.