Amazon Storage: 800 miljoen gegevensobjecten in recordtijd.

29 augustus 2006

Amazon Simple Storage Service, afgelopen maart door het online winkelbedrijf opgestart en in eerste instantie gericht op software ontwikkelaars voor het opslaan van hun webapplicaties, dreigt de beschikbare serverruimte in zes maanden tijd te verbruiken, zo zegt een woordvoerder van het bedrijf. S3 (zoals Amazon de dienst heeft genoemd) heeft zijn hoofdkwartier in Seattle. Het bedrijf heeft nu al meer dan 800 miljoen volledige gegevensobjecten opgeslagen in zijn ' rent-a-NAS' serverruimte. Ontwikkelaars kunnen ongelimiteerde hoeveelheden data op de Amazon-servers opslaan voor 15 cent per gigabyte per maand.

Amazon S3 is ontwikkeld om zowel Amazon's eigen interne applicaties te ondersteunen als die van de gebruikers van Amazon Web Services, maar in principe is elke soort software toegestaan. De gebruikers kunnen toegang tot de de opslagservers krijgen door standaard interfaces te gebruiken als SOAP. De netwerkfunctionaliteit wordt gewaarborgd door de standaard HTTP– en BitTorrent-protocols, zo stelde de woordvoerder. De gegevensstromen zijn geëncrypteerd met klantspecifieke stromen en de toegangsrechten voorzien in privare en publieke opslag per object en per gebruiker. In aanvulling op de opslagkosten wordt 20 cent per gigabyte in rekening gebracht wanneer het ergens anders wordt opgeslagen. Er zijn echter geen setup-kosten. S3 kan gebruikt worden als een online backup drive, maar ook als de backend opslagfunctionaliteit voor ieder datawarehouse met een gedistribueerde, betrouwbare toegang on demand en onafhankelijk van plaats. Vooral het wereldkampioenschap voetbal leidde tot een enorme toename in het gebruik van S3. De eerste successen van Argentinië leidden tot een enorme toename van het websiteverkeer voor La Nacion, de op een na grootste krant van het land. Onzeker of haar banners die toename in websiteverkeer zouden kunnen doorstaan zocht Lanacion.com naar een oplossing om op een betere manier haar webadvertenties op te slaan, een die goedkoop genoeg was om de advertentiewinsten op peil te houden, eenvoudig genoeg om onmiddellijk te kunnen starten, ennog kon groeien in massaliteit als het nodig zou zijn. S3 bracht dat allemaal. Binnen enkele uren kon de opslag van het webverkeer voor de advertenties in Amazon S3 worden opgeslagen zodat de druk op de eigen servers verminderde. Toen duidelijk was dat Amazon S3 goed functioneerde en aanzienlijk goedkoper bleek te zijn dan de eigen oplossingen werd de totale opslag van de advertenties naar S3 verplaatst. Amazon's buurman in Redmond, Microsoft, wilde haar MSDN Direct Student Download programma uitbreiden. ' We needed a storage and delivery solution that made it simple, fast, and dependable for students in hundreds of countries around the world to download our software at any time', zei Joe Wilson, Director Academic Initiatives van Microsoft. Het bedrijf wilde het programma opvoeren zonder toename van lopende kosten. Ze kwamen uiteindelijk uit bij S3; opslagkosten werden sindsdien met meer dan 90 % teruggebracht. Amazon is zeker niet de enige partij die de backend voor webservices wil worden. Ebay heeft haar webplatform tot een vrije dienst gemaakt. Google heeft voldoende opslagruimte beschikbaar voor al haar diensten en dat alles zonder kosten. Ook Yahoo en MSN doen mee in deze wedloop.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.