Yahoo censureert het meest in China

19 juni 2006

Reporters zonder Grenzen, een vereniging van journalisten strijdend voor persvrijheid, heeft de vier grote zoekmachines getest op de mate waarin ze censureren op zoekresultaten die 'gevoelige' termen leveren. De Chinese regering staat er om bekend Internet met harde hand te censureren om te voorkomen dat de eigen bevolking een te goed beeld krijgt van wat er in de wijde interne en externe wereld gebeurt en daardoor de machtspositie van de Chinese Communistische Partij zou kunnen gaan bedreigen.Yahoo heeft de dubieuze eer om het lijstje van meest censurerende bedrijven te mogen aanvoeren, voor Google (.com. .cn), MSN en (verrassend) de Chinese zoekmachine Baidu. Een 'gevoelige' term leidde er bij Yahoo in 97 % van de gevallen toe dat er positieve zoekresultaten werden weergegeven voor de Chinese regering; alle negatieve connotaties worden vermeden. Google en MSN deden het 'beter, door slechts 83 resp. 78 % van de resultaten positief te doen zijn voor de regering bij zoektermen als 4 juni, Tibet onafhankelijk, Falungong, democratie, mensenrechten en persvrijheid.

Een dergelijk hoog aantal positieve resultaten op de genoemde zoektermen is bevreemdend als de zoekmachines buiten China slechts 28 % van de resultaten op dezelfde trefwoorden positief voor de Chinese regering zijn. Dit betekent dus slechts een ding: censuur! Yahoo maakt het ook anderszins gortig. Bij de zoektermen '4 juni' en 'Tibet onafhankelijk' raakt de zoekmachine zelfs tijdelijk onbruikbaar. De gebruiker krijgt een foutmelding voor ogen, waarna een uur lang geen enkele zoekterm nog een resultaat te zien geeft. Dit is exact dezelfde tactiek die gebruikt wordt door Baidu. Google en MSN lijken niet te doen aan het filteren van zoektermen. Deze zoekmachines laten ongeautoriseerde sites uit hun indezen weg, alhoewel respectievelijk 17 en 22 % van de resultaten alsnog bestaat uit sites die de Chinese overheid liever niet op de schermen van de chinezen ziet verschijnen. Slechts een vijftigste deel (2 %) van Yahoo's resultaten is in die categorie te plaatsen; dat is zelfs nog minder dan de 5 % die Baidu toont van de 'onwelgevallige' sites. 'Research test on 'press freedom' (in Chinese), the first ten results:

– Google.com: 7 “unauthorized”, 3 “authorized” sites (72 million results)

– Google.cn: 5 "unauthorized", 3 "authorized" (52 million results)

– Msn.cn (Beta): 3 "unauthorized", 7 "authorized" (800,000 results)

– Yahoo.cn: 1 "unauthorized", 9 "authorized" (240,000 results)

– Baidu.cn: 3 "unauthorized", 7 "authorized" (450,000 results).

Ongeveer tegelijkertijd maakte Reporters zonder Grenzen bekend dat de onderzoeker van de New York Times in China Zhao Yan achter gesloten deuren werd berecht op de aanklacht van het verspreiden van staatsgeheimen en fraude. 'This summary trial was clearly determined by political and partisan interests and violated the most elementary defence rights. What kind of judicial system would have us believe it can try someone on such a serious charge in just one day?' Zhao's advocaat vertelde Reporters zonder grenzen dat de rechtzaak beeindigd was. 'The court followed the formal procedure, but has not yet given its verdict'. Het zal niet verbazingwekkend zijn dat 'onwelgevallige' berichten over Zhao Yan niet in de zoekresultaten van de genoemde zoekmachines te vinden zijn….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.