Nieuwe compressie- en encryptietechnologie

12 april 2006

De wereld is verblijd met twee nieuwe innovatieve technologieën op respectievelijk compressie- en encryptie gebied. Het Amerikaanse Euclid Discoveries stelt een datacompressiemethode (EuroclidVision) te hebben ontwikkeld, die een film van 700 MB (MPEG-4 -compressie) kan terugbrengen tot slechts 50 MB. Daarmee kunnen ongeveer 14 films op een standaard CD worden geplaatst en ongeveer 56 op een DVD. 50 MB is nog steeds aanzienlijk minder dan de compressietechniek die Jan Sloot enkele jaren geleden beweerde te hebben ontdekt, maar voor huidige begrippen is het een grote doorbraak. Onderzoekers van IBM hebben een nieuwe encryptietechnologie ontwikkeld die in de bestaande processoren van digitale apparaten kan worden geïntegreerd. SecureBlue codeert en decodeert de data als ze door de processor worden verwerkt. De gegevens worden in versleutelde vorm in het geheugen opgeslagen en zijn alleen bij presentatie ontsleuteld. SecureBlue neemt slechts een klein gedeelte van de processor in, maar bij het ontwerp van de processor moet met de encryptiemethode rekening gehouden worden.

 


Euclid gebruikt 'object based compression', waarbij veelvuldig voorkomende objecten gezamenlijk worden gecomprimeerd. Dat betekent dat zo'n object maar één keer wordt opgeslagen, waarbij dat ene object alle presentaties van het object in de film voor zijn rekening neemt. 'The potential of object-based technology is so great that it seems counterintuitive to what most people know about compression', zegt software architect Chuck Pace. 'By bringing Computer Vision algorithms into the video compression world we've taken this first, momentous leap, and anticipate even larger reductions in video file sizes are soon to follow'. Het bedrijf heeft vijftien patenten aangevraagd om zijn techniek te beschermen en is met verschillende partners in gesprek om de techniek te vermarkten. De distributie van online content kan hierdoor in principe makkelijker worden geregeld. De downloadtijd van films kan op deze manier aanzienlijk worden teruggebracht. Dit is vooral van belang bij HD-films, die over het algemeen nog groter zijn dan de huidige films. 'Because we're building off the existing MPEG-4 standard extensions, we have video compression technology that will eventually work with the hardware and software that is available now', zo zegt Richard Wingard , CEO van Euclid Discoveries. 'Bandwidth limitations have stifled the promise of wireless digital video for years. By providing an order of magnitude increase, we just solved that problem'. Voor we helemaal gelukkig worden: de claims van het bedrijf zijn nog niet door onafhankelijke experts bevestigd. Dus we houden nog een slag om de arm. Bij IBM is dat over het algemeen niet nodig: Big Blue heeft wat dat betreft een degelijke reputatie opgebouwd. Hardwarematige encryptie is niet nieuw. IBM heeft zelf daar al veel onderzoek in gedaan. De nieuwe encryptietechniek kan met ieder procesontwerp worden gebruikt. Ter demonstratie is een PowerPC-processor gebruikt. IBM heeft nog geen contact gehad met Intel en AMD, die respectievelijk aan hun eigen technologie werken: LaGrande en Presidio . Deze technologie is gebaseerd op de nu veelgebruikte TPM (Trusted Platform Module)-technologie. Volgens IBM is die met de nieuwe techniek achterhaald. IBM stelt dat 'SecureBlue offers mainframe-inspired security for all the information on a device including documents, presentations and software as well as the keys that are used for communications security or digital signatures'. IBM legt (uiteraard) niet uit hoe de methode exact werkt, zegt niets over de beperkingen of de mogelijkheden, maar stelt dat cryptografie een van de vele mogelijkheden kan zijn. Charles Palmer, verantwoordelijk voor beveiliging en privacy bij IBM Research zegt: 'More than half of enterprise data is not on the servers any more, it's all over the place–on your Blackberry or your phone or laptop or with your business partners. These devices are in harm's way, but if they are subject to abuse or attack they will not yield their secrets if they have SecureBlue'. IBM benadrukt met nadruk de mogelijkheden om digitale content te beschermen: 'SecureBlue has the potential to be a security 'seal of approval' in industries such as consumer, medical, government & defense and digital media'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.