MP3 watermerk in de strijd tegen illegale verspreiding

13 februari 2006

Het Fraunhofer Instituut, het instituut dat het MP3-bestandsformaat ontwikkelde, denkt een nieuwe slag te kunnen slaan, nu door de online muziekpiraterij te bestrijden met behulp van een (nu nog in prototype beschikbare) technologie die watermerken toevoegt aan de MP3-bestanden. Onderzoekers van het Fraunhofer Institut Integrierte Publikations- und Informationssysteme (IPSI) hebben met succes een softwarepakket getest, gebaseerd op een door het Instituut zelf ontwikkelde technologie voor digitale watermerken, die audiofiles in peer-to-peer (P2P)-netwerken kan monitoren. Dit zegt althans Michael Kips, woordvoerder van het Instituut, en wordt bevestigd in een persbericht. De aanpak van het Fraunhofer Instituut wordt volgens Kip gezien als een alternatief voor het Digital Rights Management (DRM), dat de laatste maanden zeer negatief in het licht is komen te staan en dat altijd mogelijkheden voor hacking biedt.Hoewel watermerk-technologie zeker niet nieuw is, is het de eerste keer dat het gebruikt wordt in een tracking-systeem dat automatisch audiobestanden volgt in P2P-netwerken en het daardoor mogelijk maakt piraterij te ontdekken, volgen en bestrijden. Het systeem maakt het aan contentleveranciers, zoals muziekmaatschappijen, mogelijk om een watermerk in hun downloadable MP3-files op te nemen. De technologie brengt kleine veranderingen aan in de data van zowel audio als imagebestanden. Zo kan bijvoorbeeld de verandering een hoger toonintensiteit in een klein gedeelte van een muziekbestand zijn of een lichtere kleur in een minuscuul deel van een afbeelding. Zelfs de best getrainde ogen en oren van een mens kunnen de verandering niet waarnemen. Dat kan evenwel wel de software die het watermerk heeft aangebracht. Het digitale watermerk in het Fraunhofer systeem bevat eveneens een ‘hash-waarde’, die een link realiseert tussen de contentleverancier en de koper. ‘The hash value is like a fingerprint; it contains unique information about the user’, zo zegt Kip. ‘The software that we’ve developed can automatically search for fingerprints’. Het Fraunhofer Instituut richt zich (in tegenstelling tot andere technieken) niet op de individuen die illegaal muziek downloaden maar scant naar muziek die illegaal is ge-uploadt. ‘Unser neuentwickeltes System richtet sich explizit nicht gegen die Tauschbrsen als solche, sondern nur gegen deren Nutzung zur Verbreitung illegaler Kopien’, zo zegt de leider van het onderzoeksteam Dr. Martin Steinebach. Kip vervolgt: ‘If, for instance, you purchase and download a CD, burn a copy and give it to a friend and that person puts it on a file sharing network, our system will trace that music back to you and, depending on the legal system of the country you’re in, you could be [hit] with an expensive fine. This could certainly help deter online music piracy’. Fraunhofer verwacht dat contentleveranciers de software installeren op hun servers om automatisch de P2P-netwerken te scannen, 24 uur per dag. ‘Unsere Kunden sind sich dessen sehr bewusst, dass die Privatanwender nur ein beschrnktes Budget fr derartige Unterhaltungselektronik haben und mchten lieber ihre wasserzeichengeschtzten Dateien verkaufen, statt den Hardware-Verkauf zu befrdern. Und die Endverbraucher sind froh, wenn sie ihre MP3-Dateien problemlos auf jedem Billigspieler laufen lassen oder sich fr ihr Autoradio eine CD als Privatkopie brennen knnen’, zo verduidelijkt Sascha Zmudzinski, natuurkundige bij het Instituut. ‘Allerdings legen auch unsere Kunden und wir Wert darauf, dass das Urheberrecht nicht verletzt wird und die gekauften Dateien weder an Freunde weitergegeben noch in Tauschbrsen platziert werden drfen. Solche Urheberrechtsverletzungen knnen wir mit dem unhrbaren Wasserzeichen nachweisen, und der Tauschbrsen-Crawler wird es unseren Kunden umso leichter machen, solche Rechtsverletzungen aufzuspren’. Het Instituut zal de technologie komende maand tonen op de CeBIT in Hannover. De door IPSI ontwikkelde niet te horen digitale watermerken worden al gebruikt in online-portals als libri.de, soforthoeren.de en diadopo; zo ook voor speciale doeleinden bij het Deutsche Rundfunkarchiv.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.