Nieuwsarchief BBC online

6 januari 2006

De BBC heeft beeldmateriaal van historische gebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar online gezet. Beeldmateriaal van onder meer de val van de Berlijnse muur en de eerste maanlanding, maar ook van bijvoorbeeld het WK-winnende Engelse voetbalteam uit 1966 is te bezichtigen in het Open News Archive. Momenteel gaat het om in totaal tachtig videofragmenten, maar de omroep is – evenals het Britse Filminstituut, de commercile omroep Channel 4, Open University en Teachers’ TV – van plan om het aanbod de komende maanden uit te breiden. Al het materiaal is onder de zogenaamde Creative Archive Licence vrijgegeven, hetgeen inhoudt dat Britten het materiaal zelf mogen gebruiken en bewerken voor niet-commercile doeleinden. Buitenlanders die het materiaal willen bekijken, wordt toegang tot de videoclips geweigerd, in ieder geval voor zolang deze pilot duurt. Wellicht dat het materiaal later algemeen toegankelijk wordt.Helen Boaden, directeur van BBC News, stelt: ‘This trial is an important step in allowing us to share with our audiences the extraordinary news archive which the BBC has recorded over the years. We look forward to getting their reaction’. Paul Gerhardt, project directeur van de Creative Archive Licence Group, stelt dat de toegankelijk gemaakte nieuwsberichten ‘the punctuation marks in the stories of our lives’ zijn. ‘The BBC’s telling of those stories is part of our heritage, and now that the UK public have the chance to share and keep them we’re keen to know how they will be used’. De BBC geeft het aan dat het meer beeldmateriaal zal vrijgeven in de komende maanden, dat ook elders ter inzage zal zijn. De clips zijn toegankelijk gemaakt in QuickTime, Windows Media, MPEG1 en MP3-formaten om te waarborgen dat een groot publiek gebruik kan maken van de beeldfragmenten. De BBC breidt hiermee het online aanbod van geluids- en beeldfragmenten uit; ze heeft reeds meer dan honderd clips opgenomen in het Radio 1 Superstar VJ-archief. Ook hieraan zullen de komende maande weer nieuwe fragmenten worden toegevoegd.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.