UDI brengt computerscherm en HD-tv heel dicht bij elkaar

22 december 2005

Een groep van bedrijven uit de computer- en electronicabranche gaat zich sterk maken om Unified Display Interface (UDI) als opvolger van VGA, DVI en S-Video in te voeren. Onder de leden van de groep bevinden zich Intel, Apple, Samsung, NVIDIA, National Semiconductor en LG. De nieuwe standaard (die in het tweede kwartaal van volgend jaar af moet zijn) moet backwards compatible met DVI en volledig compatible met HDMI (High Definition Multimedia Interface) worden, zodat de grens tussen computerschermen en HD-televisies verder vervaagt. In essentie is UDI niet veel meer dan een versie van HDMI voor computers, maar wellicht worden door de initiatiefnemers ook verbeteringen aangebracht. In ieder geval zal UDI van de eerste generatie een bandbreedte van 16 Gbit per seconde realiseren. Intel’s Simon Ellis stelt dat UDI de grafische interface zal zijn ‘for the next ten years’ aangezien het de bandbreedte biedt om huidige en toekomstige HD-apparaten te ondersteunen. ‘VGA is running out of steam at WQXGA resolution [2560 x 1600 pixel], which is currently supported by Apple’s 30-inch Cinema display. We require much more performance than VGA can deliver’.Ook zonder uitbreidingen zou de HDMI-specificatie al een flinke stap vooruit zijn ten opzichte van DVI: door de dunne kabels kan tot vijf gigabit per seconde overgestuurd worden, genoeg voor high definition video en acht 24-bits audiokanalen zonder compressie. Een gevoelig punt is echter dat HDMI ondersteuning heeft voor de DRM-techniek HDCP (High-bandwith Digital Content Protection), die ook zal worden opgenomen in UDI. De UDI-groep zal zich overigens moeten meten met de VESA-standaard DisplayPort, waar onder andere ATI, Dell en HP zich achter hebben geschaard. Voor eindgebruikers levert UDI universele videoverbindingen van de computer naar het display, zowel computer als notebook monitoren, HD-tv’s en projectoren. De computer- en monitorfabrikanten voorziet UDI in een makkelijke integratie met de verschillende grafische controllers, wat leidt tot lagere kosten, gemakkelijker gebruik en grotere bandbreedte. De initiatiefnemende partijen hebben een Special Interest Group opgericht om niet alleen voor de ontwikkeling van de standaard, maar ook het onderhoud te realiseren. De groep richt zich op de validatie en verfijning van de interface specificatie, die op dit moment tot versie 0.8 is gekomen. Bij de introductie in het tweede kwartaal van 2006 moet de specificatie tot versie 1.0. zijn gecompleteerd. De HMDI Founders (het sturend orgaan voor HDMI) syeunt het doel om HDMI en UDI compliant te houden om zodoende langdurige compatibiliteit te waarborgen. Omdat de twee specificaties grote overeenkomst vertonen, kunnen PC- en chipfabrikanten op flexibele wijze en tegen geringe kosten producten ontwikkelen die zowel HDMI en UDI ondersteunen. ‘We welcome this new secure digital interface with even higher image quality. Technologies like HDCP allow exciting new consumer opportunities by assuring that a diverse range of choices can be offered. We support the UDI specification initiative’, zo stelt Chris Cookson, van Warner Bros. Technical Operations Inc. ‘Next-generation content will drive new and exciting consumer experiences, and UDI can reduce the technical complexity associated with this shift’, volgens Eric Schmidt, product manager van Windows Digital Media bij Microsoft Corp. ‘With HDMI compatibility, UDI gives Windows-based PC’s the flexibility to be used in commercial or consumer applications by interfacing with both PC and TV displays. We plan to support UDI in our operating system platforms’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.