Zwitserse staat zet 3000 servers op Linux

14 december 2005

Novell Inc. kondigde dinsdag aan een overeenkomst gesloten te hebben met de Zwitserse regering om de software op 3000 van haar servers te vervangen met het SUSE Linux besturingssysteem. Operationele efficiency en kosten waren de sleutelfactoren die de Zwitserse regering tot de beslissing brachten op Linux over te stappen. Novell liet niets los over de waarde van de overeenkomst maar gaf wel aan dat het de eerste formele toepassing van een Linux platform was bij de Zwitserse regering. ‘Linux has been gradually introduced into various government departments in recent years, but this is the first formalized procurement process regarding the introduction of Linux at a federal level’, zo stelde Jrg Rmer, afgevaardigde voor Informatiestrategie bij de Zwitserse regering. ‘The agreement we have reached applies to the entire Federal Government and will see the adoption of Novell’s SUSE Linux throughout the Swiss federal administration’. Sinds Novell twee jaar geleden het Duitse SUSE Linux kocht heeft het een paar aantrekkelijke deals gesloten, samen met veel kleinere transacties. Zo sloot het in augustus een overeenkomst om 250.000 Linux-desktops te leveren in Argentinie.Deze overeenkomst komt voor Novell op een belangrijk moment. Het bedrijf heeft een moeilijk jaar achter de rug, vooral qua personeel en aandeelhoudersrelaties. Op 1 november werd door druk van een groep investeerders Jack Messman vervangen door Ron Hovsepian als ‘company president’, hoewel Messman wel Chief Executive Officer bleef. De SUSE Linux oprichter en Novell ingenieur Hubert Mantel nam op 10 november ontslag, met de mededeling ‘This is no longer the company I founded 13 years ago.’ 600 personeelsleden werden ontslagen en het ziet er naar uit dat een aantal belangen verkocht moet worden. Ook Linux Business strategist Matt Asay verliet Novell, voor Alfresco Software, het nieuwe bedrijf van John Newton, grondlegger van Documentum. Petra Heinrich, verantwoordelijk voor de Europese tak van Novell SUSE vertrok naar open source emailbedrijf Open-Xchange. En ook Richard Seibt, oud SUSE-directeur verliet het bedrijf. Van juli tot oktober genereerde Novell $ 61 miljoen uit 65.000 Linux inschrijvingen. En dat op een omzet van $ 320 miljoen, met $ 5 miljoen verlies. ‘We’ve had some growing pains this year, as we move from the classic software company, selling VMware and other products, to a Linux software company’, zo stelde Novell’s marketingbaas voor Linux en Open Source, Charlie Ungashick. ‘But we’ve had some shining stars in that overall picture, too. Our new Open Enterprise Server brought in $31 million in revenue in its first quarter alone, and that’s really helping us gain marketshare’. Ungashick wilde niet aangeven welke besturingssystemen door SUSE Linux worden vervangen, maar stelde wel dat ‘typically these deals involve an upgrade from Unix servers’, en dat die vaak ook tot softwareverkopen leidden op anderee terreinen. ‘The announcement … is good news for Novell and may lead the purchase of other Novell technologies, such as identity management and systems management’, zo analyseert Stacey Quandt van de AberdeenGroup. ‘It is notable that issues of operational efficiency and lower cost were drivers for the Swiss government’s decision to deploy Linux, because this means that the ability to reduce IT spending and improve performance are high-level priorities. The fact that Switzerland is literally in SUSE’s backyard is likely to have influenced the sale. The truly good news would be if Novell is also able to execute Linux sales in high-growth markets such as Brazil, China, Korea, India and Russia’, zo voegt ze eraan toe.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.