Beta-versie Office 12 binnenkort beschikbaar

13 november 2005

Microsoft heeft de testers van MS Office 12 laten weten dat de eerste bèta-release binnen twee à drie weken beschikbaar komt. Dit heeft het bedrijf in een brief aan de testers laten weten, zodat zij er rekening mee kunnen houden en voorbereidingen kunnen treffen. 'You will be provided with access to the Office 12 Beta software, documentation, and support within the next two to three weeks. But we wanted to let you know now that you have been accepted, so that you can make any preparations that you need.' In de brief heeft Microsoft ook de systeemeisen voor de bètaversie van de software bekendgemaakt, daarbij meldend dat de eisen voor de definitieve versie lager zullen uitkomen. Office 12 heeft minstens Windows XP Service Pack 1 of Windows Server 2003 nodig als besturingssysteem en verder een 512 MHz processor, 256 MB intern geheugen en een scherm dat in staat is 800×600 pixels weer te geven. Brieven aan testers zijn een standaard procedure binnen het bèta-test-proces. 'We're really excited that beta 1 will be available soon', zo stelt een vertegenwoordiger van Microsoft in een e-mail. 'Securing technical feedback from select customers and partners is a key goal of beta 1'. De definitieve versie van de Office Suite zal naar verwachting in de tweede helft van 2006 beschikbaar komen. Over de nieuwe features heeft Microsoft nog weinig vrijgelaten.

Wel is bekendgemaakt dat de gebruikersinterface een grote verandering heeft ondergaan (visueler, minder werkbalker, conextgevoelig), er gebruikgemaakt zal worden van een open XML-bestandsformaat en de software zowel het PDF- als het XPS-formaat (voorheen Metro) zal ondersteunen. Verder worden de business intelligence- en de document management features beter ondersteund. Zo zal het sorteren van e-mail, instant messaging en SMS beter worden geregeld, zodat op basis van regels de groeiende vloed aan documenten kan worden gefilterd, zodat de werkelijk noodzakelijke mails gescheiden worden van de spam. Het is op dit moment nog onduidelijk welke onderdelen van Office 12 beschikbaar gesteld gaan worden via de bètatest. Naast de daadwerkelijke Office Suite vormen namelijk ook Exchange Server, SharePoint Portal Server, Excel Server en InfoPath Server een onderdeel van de familie die nu in een bèta wordt uitgetest. Verder is onbekend of een bèta van Office 12 voor Windows Mobile vrijgegeven gaat worden. Dit product bestaat uit viewers voor Word-, Excel- en PowerPoint-documenten en basale editors voor Word- en Excel-documenten. Ook een aangepaste versie van OneNote, die gebruik kan maken van bijvoorbeeld camerafuncties van een telefoon of PDA en deze kan koppelen aan gemaakte aantekeningen, vormt een onderdeel van deze Office Suite. Bestanden zouden standaard in een eenvoudige variant van Microsofts XML-formaat opgeslagen worden. Office 12 for Windows Mobile is bedoeld voor gebruik op smartphones en PDA's. Microsoft wilde geen commentaar geven op het licenties voor of bestaan van deze officesuite voor mobiele Windows-apparatuur.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.