FBI en CSI melden explosieve toename informatiediefstal

18 juli 2005

Amerikaanse bedrijven hebben het afgelopen jaar minder verlies geleden aan computeraanvallen, maar raakten meer geld kwijt aan informatiediefstal. Dit blijkt uit een onderzoek van de Federal Bureau of Investigation (FBI) en het Computer Security Institute (CSI) onder 700 bedrijven en overheidsinstanties in de Verenigde Staten. De ondervraagde bedrijven en instanties raakten in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 203.606 dollar kwijt aan computeraanvallen — 61 procent minder dan het jaar ervoor, toen het gemiddelde nog op 526.010 dollar lag. Het is het vierde jaar op een rij dat de kosten ten gevolge van computeraanvallen zijn gedaald.


Volgens Robert Richardson, hoofdredacteur bij CSI en mede-auteur van het onderzoeksrapport, zijn bedrijven tegenwoordig goed beveiligd. “Anti-virusleveranciers reageren bovendien sneller op nieuwe bedreigingen en hun updates kunnen automatisch worden genstalleerd.” Grootste kostenposten zijn, na de virusaanvallen, informatiediefstal (gemiddeld 355.552 dollar) en het naar buiten lekken van informatie via ongeautoriseerde toegang (gemiddeld 303.234 dollar). De kosten voor deze bedreigingen zijn, ten op zichte van het jaar ervoor, explosief gestegen: respectievelijk 211 en 588 procent. “Hackers zijn tegenwoordig vooral uit op informatie, op het stelen van de bedrijfsidentiteit”, aldus Richardson. Bij nadere beschouwing blijkt het onderzoek niet helemaal representatief voor het Amerikaanse bedrijfsleven: “De ondervraagden zijn allemaal leden van CSI”, geeft Richardson toe. “De kans is dus groot dat ze meer afweten van beveiliging dan gemiddeld.”

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.