Bom onder internetprivacy

Volgens de Europese voorvechter van digitale burgervrijheden EDRi wil de Ierse voorzitter van de Europese Raad van Ministers bedrijven grotere vrijheden geven in de omgang met persoonlijke data van Europese burgers.

Dit standpunt gaat een botsing opleveren tussen de Europese Raad en het Europees Parlement. De laatste is namelijk bezig nieuwe regels te formuleren die het bedrijven moeilijker gaat maken om persoonlijke informatie zomaar te gebruiken voor eigen gewin. De nieuwe Ierse voorzitter van de Europese Raad van Ministers is het daarmee niet eens. 

De Europese Raad is een bijeenkomst van ministers die hun land vertegenwoordigen bij het vaststellen van beleid en nieuwe Europese regelgeving. Nadat het Europees Parlement heeft besloten over nieuwe regelgeving, moet die nog worden bekrachtigd door de Europese ministers. Dat gaat in dit geval met vuurwerk gepaard.

De behandeling van de Data Protection Regulation zoals die is voorgesteld door de Europese Commissie is afgelopen donderdag begonnen in de commissie LIBE met het rapport dat de parlementariër Albrecht (Greens) heeft gemaakt over het voorstel van de EC. Albrecht heeft er zo’n honderd wijzigingen op voorgesteld, waarover de commissie zich gaat buigen. Met name de christendemocraten, de grootste fractie binnen het Europees Parlement, willen naar verluid voor het einde van volgende maand daar eigen wijzigingen tegenover stellen.

‘Maar de Europese Raad van Ministers is een groter struikelblok dan de verschillende fracties in het parlement’, zegt de Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld. Een van de grootste pijnpunten voor de ministers is de combinatie die het Europees Parlement wil maken tussen de databeschermingsregels voor het bedrijfsleven en die voor opsporingsdiensten, zegt In ‘t Veld. ‘Wij vinden dat daar één regelgeving voor moet worden vastgesteld en niet twee verschillende met allerlei aparte uitzonderingen’. Maar de landen binnen de EU voelen daar niet veel voor, zo hebben ze laten doorschemeren.

Daar komt verder bij dat het Ierse discussiestuk over dit onderwerp, dat nu is gepubliceerd, grotere vrijheden wil toestaan voor het gebruik van data door bedrijven. Niet als zodanig geformuleerd, maar in het voorstel tot het afstraffen van het ongebreideld vergaren van data willen de Ieren af van de straffe boetes die kunnen worden opgelegd. Er zou moeten gekeken worden of ‘wider provision should be made for warnings or reprimands, thereby making fines optional or at least conditional upon a prior warning or reprimand’, en of ‘supervisory authorities should be permitted to take other mitigating factors, such as adherence to an approved code of conduct or a privacy seal or mark, into account when determining sanctions’.

Ook in het Europees Parlement gaan er geluiden om het gebruik van persoonlijke data makkelijker te maken voor bedrijven. EDRi schreef vorige week van een mogelijk wijzigingsvoorstel dat het niet alleen bedrijven zou toestaan zonder toestemming van de betreffende burger data te gebruiken, maar die ook te kunnen doorverkopen aan derden die het eveneens mogen gebruiken zonder toestemming te vragen aan de eigenaar van die data, de burger zelf. Als dat werkelijkheid wordt dan is privacy op internet ‘dood’.

Het stuk van de Ieren wordt deze week besproken door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie, in Dublin. Het is de eerste bijeenkomst onder Iers voorzitterschap. De Ieren zoeken blijkbaar opnieuw naar Amerikaanse investeerders….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.