Microsofts gewijzigd toekomstperspectief

Microsoft-ceo Steve Ballmer stelt dat de Windows-maker niet langer een softwareproducent is. Het is een apparaten- en servicesbedrijf, schrijft hij aan aandeelhouders. Hij zweert software in zijn open brief niet af. Hij belooft dat Microsoft blijft samenwerken met een omvangrijk ecosysteem aan partners die een breed spectrum aan Windows-pc’s, tablets en telefoons brengen. De topman legt uit dat ‘our customers want great choices and we believe there is no way one size suits over 1.3 billion Windows users around the world. There will be times when we build specific devices for specific purposes, as we have chosen to do with Xbox and the recently announced Microsoft Surface. In all our work with partners and on our own devices, we will focus relentlessly on delivering delightful, seamless experiences across hardware, software and services. This means as we, with our partners, develop new Windows devices we’ll build in services people want’.

Toch is er een fundamentele verschuiving in de manier waarop Microsoft zichzelf ziet én hoe het bedrijf wordt gerund, houdt Ballmer de aandeelhouders voor. Dat raakt ook hoe het bedrijf nieuwe producten en diensten ontwikkelt en hoe het die naar de markt brengt.

Ballmer verwijst naar Windows 8 als een voorbeeld van de overgang die Microsoft doormaakt. Dat nieuwe besturingssysteem komt uit met prachtige hardware die pas echt tot zijn recht komt in combinatie met Microsofts clouddiensten voor consumenten. ‘It’s beautiful, it’s functional, and it’s perfect for both personal and professional use. Xbox Music, Video, Games and SmartGlass apps make it possible to select a movie from a PC, start playing it on the TV, and finish watching it on a phone. SkyDrive, our cloud storage solution, effortlessly connects content across a user’s devices. Bing’s powerful search technologies in Windows 8 will help customers get more done. Skype has a beautiful new Windows 8 app and connects directly into the new Office’.

Ook de nieuwe Office-versie krijgt lovende woorden. Hij spreekt van een revolutionaire omwenteling als het pakket in combinatie met clouddiensten als SkyDrive en Office 365 wordt gebruikt.

De focus voor Microsoft ligt op vijf punten, sluit Ballmer zijn strategiebrief aan de aandeelhouders af. Ten eerste het ontwikkelen van nieuwe apparaten, in nieuwe vormen en maten, voor natuurlijke interactie (zoals touch, gebaren en spraak). Ten tweede ervoor zorgen dat technologie makkelijker te gebruiken is. Ten derde het bouwen en beheren van clouddiensten. Ten vierde Windows stevig neerzetten als universeel platform voor pc, tablet, smartphone, server en cloud. En ten vijfde het aanbieden van nieuwe gebruiksscenario’s die het leven (persoonlijke én zakelijk) van mensen verbeteren.

Ballmer stelt dat zijn bedrijf er goed voor staat om leidend te zijn op deze gebieden. Hij is door de bestuursraad wel gekort op zijn bonus. De redenen daarvoor zijn Microsofts nog altijd tegenvallende resultaten op het gebied van online-diensten én Ballmers falen wat betreft het schikken met – of sussen van – Europese antitrustautoriteiten.

Zijn totale beloning is voor het afgelopen boekjaar uitgekomen op 1,32 miljoen dollar, terwijl hij het jaar ervoor nog 1,38 miljoen kreeg. De bestuursraad meldt in beursdocumenten dat Ballmer nu 9 procent minder bonus krijgt. De toegekende 620.000 dollar komt neer op 91 procent van zijn bonusdoel.

Kan nog steeds een aardige borrel van gedronken worden.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.