Twitter wordt in de gaten gehouden

De Amerikaanse autoriteiten luisteren mee op Twitter. Dat valt te concluderen uit de ervaringen van een Brits stel, dat bij aankomst op het vliegveld van Los Angeles werd gearresteerd en na ondervraging werd teruggestuurd. En andere sociale media zijn ook niet veilig.

Leigh Van Bryan en Emily Bunting dachten een leuk weekend te gaan vieren in Los Angeles. Maar een paar tweets die ze voorafgaand aan hun tripje hadden uitgewisseld, gooiden roet in het eten. De eerste tweet die voor problemen zorgde, werd op 3 januari verzonden: ‘3 weeks today, we’re totally in LA p****** people off on Hollywood Blvd and diggin’ Marilyn Monroe up!’. Een week of twee later gevolgd door ‘Free this week, for quick gossip/prep before I go and destroy America?’

Dat je dat soort grappen niet ongestraft kunt twitteren als je naar de VS wilt, bleek het Britse stel. Want het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Beveiliging luistert mee. Bij de douane werden de twee in de kraag gevat en vervolgens urenlang verhoord over de tweets.

Dat er bij inspectie van de bagage en grondige fouillering geen belastende zaken werden aangetroffen evenmin. Van Bryan en Bunting mochten in de cel wachten totdat er een terugvlucht beschikbaar was.

Bunting was kwaad en verward. ‘The officials told us we were not allowed in to the country because of Leigh’s tweet. They wanted to know what we were going to do. They asked why we wanted to destroy America and we tried to explain it meant to get trashed and party’,” zo zei ze. ‘I almost burst out laughing when they asked me if I was going to be Leigh’s lookout while he dug up Marilyn Monroe. I couldn’t believe it because it was a quote from the comedy ‘Family Guy,’ which is an American show. It got even more ridiculous because the officials searched our suitcases and said they were looking for spades and shovels. They did a full body search on me too. We just wanted to have a good time on holiday. That was all Leigh meant in his tweet. He would not hurt anyone’.

‘It’s just so ridiculous it’s almost funny, but at the time it was really scary. The Homeland Security agents were treating me like some kind of terrorist’,” zo stelde Van Bryan. ‘I kept saying to them they had got the wrong meaning from my tweet but they just told me ‘you’ve really f***** up with that tweet boy’.

‘When I was in the van I was handcuffed and put in a cage. I had a panic attack but the worse was yet to come. When we arrived at the prison I was shoved in a cell on my own but after an hour two huge Mexican men covered in tattoos came in and started asking me who I was’.

Twitter is zeker niet het enige kanaal dat de Amerikaanse autoriteiten monitoren. Dat blijkt ook uit een ‘request for information’, die het Strategic Information and Operations Center van de FBI onbedoeld heeft laten uitlekken. Daarin toont het interesse in een applicatie die sociale netwerksites en nieuwssites kan doorzoeken, kan waarschuwen als daarin door de FBI opgegeven sleutelwoorden opduiken en ook de gevlagde uitingen kan opslaan en doorzoekbaar maken. Facebook, MySpace en Twitter worden daarbij expliciet genoemd, met daarbij de mededeling dat het geen uitputtende lijst is. Opmerkelijk daarbij is dat de FBI spreekt van verbeteren en versnellen van de wijze waarop de FBI op de hoogte raakt van potentiële dreigingen; dat wekt de suggestie dat de genoemde bronnen al wel degelijk worden gebruikt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.