Oorlog uitgebroken in Midden Oosten

De cyberstrijd tussen Israël en enkele Arabische landen escaleert. Over en weer worden belangrijke sites gehacked of platgelegd via DDoS-aanvallen. Het Midden-Oosten is tafereel van escalerende cyberaanvallen tussen hackers uit verschillende Arabische landen en Israël.

Maandag waren verschillende Israëlische sites het slachtoffer, onder meer de beurs van Tel Aviv, de site van vliegmaatschappij El Al en drie banken. Dinsdag sloegen Israëlische hackers terug met DDoS-aanvallen, die de sites van de aandelenbeurzen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten platlegden. De aanleiding van de verschillende aanvallen over en weer was het lekken van creditcardgegevens van duizenden Israëliërs door een hacker met Palestijnse sympathieën vorige week. Kort daarna volgde als reactie het publiceren van de Facebook accountdata van tienduizenden ‘hulpeloze Arabieren’, zoals hacker Hannibal provocerend meldde. Vervolgens brandden de DDoS-aanvallen los.

De concrete schade van de nieuwe serie cyberaanvallen lijkt tot nog toe beperkt. Desondanks waarschuwde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yuli Edelstein, voor een bredere campagne die bedoeld is ‘to threaten Israel’s economic stability and security. It’s another episode in the war our enemies are conducting as a campaign of delegitimisation to hit our pockets and lifestyle. Israel must use all measures at its disposal to prevent these virtual dangers from turning into real threats and to prevent with all its force attacks against it and its institutions. Today it’s credit card theft and toppling Web sites, and tomorrow it could be theft of security information and harm to infrastructure’.

Israel opende eerder deze maand een agentschap dat deze cyberaanvallen moet bestrijden. Een van de grondleggers van de eenheid, Isaac Ben-Israel, stelde dat de meest vitale systemen van het land volkomen afgegrendeld waren, maar dat de incidenten zullen toenemen. ‘As long as the systems are not guarded, any hacker anywhere in the world can break into them and do damage’, zo zei hij op de Israelische radio. ‘I believe that, done right, in a year or two, we will be able to wipe out all these hackers’ threats’.

De aanval lijkt afkomstig uit Saudi-Arabië. Twee weken geleden sloeg een 19-jarige Saudische hacker met de naam OxOmar voor het eerst toe. Hij publiceerde de gegevens van zo’n 20.000 Israëlische creditcardhouders op het internet. De financiële schade bleef beperkt omdat de betrokken instanties de kaarten direct blokkeerden. In de nacht van zondag op maandag lieten hackers opnieuw van zich horen. Doelwit waren ditmaal de sites van de Tel Aviv Stock Exchange en de luchtvaartmaatschappij El Al. Tegelijkertijd riep een woordvoerder van de radicale Hamas in de Gazastrook pro-Palestijnse hackers over de hele wereld op door te gaan met hun cyberaanvallen op Israëlische doelen. Dit is het begin van een elektronische oorlog tegen de Israëlische bezetting, zei hij. De website van de Tel Aviv Stock Exchange staat los van de activiteiten op de beurs, zodat de handelaren ongestoord konden doorwerken. Voor klanten van El Al ontstond er echter wel ongemak doordat ze geen online vluchten konden boeken noch konden inchecken voor hun vlucht.

Intussen hebben Israëlische hackers een tegenaanval gelanceerd en hebben op hun beurt de informatie van honderden Arabische creditkaarthouders gepubliceerd. Israelische hackers staan klaar om verder te gaan, zo bleek uit Haaretz. Ze stellen dat ze ‘move to the next stage and paralyze websites for a period of two weeks to a month’. De hacker Hannibal liet weten dat de publicatie van 30.000 e-mailadressen en faceboowachtwoorden van ‘helpless Arabs’ nog maar het begin is. ‘I noticed that poor intelligence of 0x omar and his friends. State of Israel, not to worry, you’re in the hands of the world’s best hacker that I am. I will continue to support the government of Israel will continue to attack the Arab countries. Hij claimt 30 miljoen e-mailadressen te hebben van Arabieren, compleet met paswoorden, en al. Als de oorlog verklaard wordt zijn de hackers klaar. Hij heeft de detals van 10 miljoen bankrekeningen en van 4 miljoen Arabische credit cards.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.