Duurzaamheid gewaarborgd ?

De harde schijf van IOSafe overleeft meerdere stroomstoten van 1 miljoen volt. Na de elektrocutie is de data nog steeds leesbaar. De schijf die wordt gebruikt tijdens de demonstratie tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas bevat SSD’s uit de 500 serie in RAID 1. Die komt in het tweede kwartaal op de markt en gaat 2000 dollar kosten. Er komt ook een goedkopere variant met een harde schijf van 500 gigabyte voor 500 dollar.

IOSafe koppelt zijn schijven aan een online backupdienst en levert ook een recovery-service, voor het geval dat de data toch beschadigd is. Volgens de fabrikant gaat het in 99,9904 procent van de gevallen goed.

PC World omschreef dit als volgt: ‘At the beginning of the demo, we (the press) stepped into a grounded Faraday cage (to protect our fancy electronic gadgets from being zapped), and ioSafe started up the Tesla coil. ioSafe brought in the maker of this particular Tesla coil, performer Austin “Dr. Megavolt” Richards, who walked around the coil in a special suit and to demonstrate the power of raw lightning. Dr. Megavolt held up the ioSafe Rugged Portable Thunderbolt, which had been fitted with a special grounding cap (ioSafe CEO Robb Moore says that if you plan to use your drive near a Tesla coil, he’ll fit your drive with a special grounding cap as well). The Tesla coil zapped the drive, repeatedly, while we clicked and tapped our cameras away. Moore then brought the drive out; we all stepped out of the cage, and he attempted to recover the data. The outer casing had been fried, and so Moore ended up taking the case apart to obtain the drive inside (it’s always nice to see a CEO who knows their product). The process took a few minutes, but in the end the data was safe and sound’.

Nou is het wel de vraag of het werkelijk zo spectaculair is als het onderstaande foto’s en video lijkt. Een van de opmerkingen bij dit bericht luidt als volgt: ‘Het leuke van de stroom uit een tesla coil is, dat die zo hoogfrequent is, dat deze alleen langs de buitenste ‘huid’ van het object zal gaan (dit heet het ‘skin-effect’). En stroom die alleen langs de buitenkant gaat, gaat niet langs de binnenkant, waar die schade kan aanrichten. Dit is dus een truck van IOSafe, die veel heftiger lijkt dan het in werkelijkheid is. De stroom kon nooit in de buurt van de data komen’. Of dat zo is weet ik niet, maar relativeren van dit nieuws kan geen kwaad, lijkt me. Laten we het erop houden dat de schijf wat kan hebben.

Het Amerikaanse bedrijf ioSafe is bekend van zijn rampenbestendige harde schijven. Zo is de ioSafe Solo bestand tegen vuur en water en kan het zware schokken overleven. De Solo-ssd is gevat in een zogenaamde ArmorPlate-behuizing, die bestand zou zijn tegen een drukkracht van 2267 kilogram en versnellingen tot 1000G. Het apparaat kan probleemloos van zes meter hoogte op de keien stuiteren en ook water is geen probleem: de Solo zou het tot dertig dagen lang op een diepte van negen meter in zoet of zout water uithouden. Verder kan de behuizing de ssd een half uur lang voor dataverlies behoeden bij temperaturen tot 843 graden Celsius. Mocht  de ssd onverhoopt toch beschadigd raken, dan biedt het Disaster Response Team van ioSafe een data recovery service. Het eerste jaar is die gratis, maar verlenging van de garantie is tegen meerprijs beschikbaar. De prijzen zijn niet echt overdreven hoog; voor een goede 1200 dollar is een dergelijke schijf al te krijgen.

De SoloPro is ook nog eens compatible met Time Machine, het gebruik van de Apple back-up software. Het is niet zomaar een schijf voor huis, tuin en keukengebruik. Helemaal niet als je nog wel eens de externe schijf van de ene locatie naar de andere moet transporteren. Alles bij elkaar weegt de SoloPro bijna 9 kilo.

 

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.