Markt voor ‘storage’ en ‘archiving’ explodeert

De opslagmarkt lijkt een topjaar te beleven. Volgens marktonderzoeker IDC beleeft de zakelijke markt voor opslagsoftware het beste jaar in bijna tien jaar. In het derde kwartaal was deze markt goed voor 3,5 miljard dollar, een stijging van 9,7 procent. De kwartaalomzet van 3,5 miljard dollar is de op een na hoogste omzet uit de verkoop van opslagsoftware in de afgelopen negen jaar. Alleen in het eerste kwartaal van dit jaar werd een hogere kwartaalomzet gerealiseerd, zo blijkt uit metingen van marktvorser IDC.

Voor zijn zogenoemde Worldwide Storage Software QView kijkt IDC naar de gerealiseerde omzetten van grote bedrijven als EMC, Symantec en IBM. De onderzoekers maken hierbij onderscheid tussen zeven verschillende markten, zoals die voor backupsoftware, voor beheersoftware en voor beveiliging. In zes van deze markten constateert IDC dat er in het afgelopen jaar sprake is geweest van groei; in vier van die markten zelfs een groei van meer dan 10 procent.

Zo groeiden de markten voor respectievelijk Archiving Software en Storage & Device Management Software met 12,2 procent en 11,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Data Protection en Recovery Software zijn samen goed voor 34,9 procent van de in het derde kwartaal gerealiseerde omzet in deze markt.

EMC, Symantec en IBM domineren de markt voor zakelijke opslagsoftware en hebben samen bijna 54 procent van de markt in handen, met een marktaandeel van respectievelijk 24,5 procent, 15,3 procent en 14 procent. HP heeft volgens IDC de grootste omzetgroei gerealiseerd, al kwam dat primair door de overname van 3PAR.

‘Demand for storage software products remains near all-time highs’, said Eric Sheppard, research director with IDC’s Storage Software program. ‘The market has broadly exited the recent phase of product refresh, yet sales continue to increase at impressive rates as users and suppliers come together to help improve the way organizations utilize, manage, and protect their valuable corporate data and storage resources’.

In totaal werd in het laatste kwartaal aan 5429 petabytes aan opslag verkocht. Dat is een groei 30,7 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2010, aldus IDC. Er was vooral een sterke vraag naar midrange oplossingen die tussen de 50.000 en 150.000 dollar kosten en functies hebben zoals tiering en data deduplicatie.

Uit de cijfers blijkt dat EMC een sterke positie heeft. IBM blijft steeds meer verkopen, alleen die groei neemt af. NetApp groeide ook, maar verkocht minder harde schijven vergeleken met de twee kwartalen daarvoor. Dat wordt veroorzaakt doordat een tiental topklanten hun aankopen hebben uitgesteld. HP heeft zich de laatste kwartalen weten te verbeteren en verkoopt meer externe harde schijven, onder andere door de overname van 3Par. Hitachi, Dell en de andere leveranciers verkochten iets minder.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.