Cloud heeft nieuwe opslag nodig

Producenten van flashdrives moeten aparte producten voor grote rekencentra ontwikkelen. In de grote rekencentra die de infrastructuur van de cloud vormen, telt elke watt, zei Dileep Bhandarkar, hoofdarchitect van de divisie van Microsoft die diens rekencentra bouwt.

Bhandarkar sprak op een conferentie over rekencentra van LSI Corp die werd bijgewoond door een verslaggever van EE Times. Vanwege de prestaties maakt Microsoft in zijn rekencentra voor specifieke toepassingen graag gebruik van flashdrives, naast de harde schijven. De flashdrives presteren 30 tot 40 procent beter.

Daardoor gebruiken ze ook meer energie. Met 2 tot 3 procent extra is dat weinig in relatie tot de prestatiewinst. Maar in relatie tot de kosten is dat niet het geval: ongeveer 80 procent van het budget van zo’n rekencentrum wordt opgesoupeerd door mechanische componenten en de energierekening. Daardoor maakt het zelfs uit als we maar 1 watt besparen op het energiegebruik van een server, zei Bhandarkar.

Bhandarkar ziet vooral besparingsmogelijkheden in de bandbreedte van flashdrives. ‘But we don’t need maximum bandwidth in flash–that’s expensive and the power goes up’,” zo stelde Bhandarkar. ‘I don’t want a drive with two million IOPS–I’ll settle for one with 20,000 IOPS, but there’s an opportunity for the industry to define what I call Cloud Multi Level Flash’. Daar ligt volgens Bhandarkar een kans voor de industrie om wat hij ‘een flashdrive speciaal voor de cloud’ noemt te ontwikkelen.

Grote datacenters ‘want lower power flash chips and integrated processors’, zo stelde Bhandarkar. ‘We are maniacally focused on performance per Watt per dollar’. Hij wilde vooral toe naar een nieuwe Flash-variant, die hij Cloud Multi Level Flash noemt, ‘that has moderate performance and lower power consumption. We have started to use MLC flash drives because they give 30 to 40 percent more performance in some apps and have an added cost that’s lower than that, and they only drive power up two or three percent’. Microsoft gebruikt de flash-drives in twee configuraties, een met een hardware cache controller en eentje zonder. ‘I don’t see flash drives replacing hard disks-they are just another layer in the memory hierarchy’, zo zei hij. ‘But we don’t need maximum bandwidth in flash–that’s expensive and the power goes up. I don’t want a drive with two million IOPS–I’ll settle for one with 20,000 IOPS, but there’s an opportunity for the industry to define what I call cloud MLC’. Microsoft heeft tientallen datacenters in minstens acht landen die zorgen dat meer dan 200 ‘cloud-diensten’ kunnen functioneren. Denk aan Bing, MSN, Hotmail en Azure.

En als het om de processoren gaat: ‘once the industry gets up to 16 cores per chip, we’d prefer to see the transistors used for building server SoCs’ [server object container], stelt Bhandarkar. ‘The performance is going up more rapidly than we can use it, and at some point designers will realize the shouldn’t add more cores but instead integrate features to drive cost down, and energy efficiency up. Higher core counts will only lead to imbalanced systems with bottlenecks in memory and network bandwidth’.

Dus als de kostenfactor meespeelt, is het verminderen van het energieverbruik in ieder geval een optie. De milieulobby mag blij worden….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.