Een koekje van eigen deeg…

De heisa tussen Google en enkele Waalse en Duitstalige kranten verenigd in Copiepresse gaat maar door. Omdat Google het hoger beroep verloor, heeft het alle verwijzingen naar de sites van de kranten verwijderd. Maar niet alleen uit Google News, maar uit de hele Google zoekindex.

Dat was niet de bedoeling: het ging alleen om Google News. Google neemt wraak met deze boycot, zo schreeuwt Copiepresse.

In mei verloor Google het hoger beroep in een rechtszaak aangespannen door een aantal Waalse en Duitstalige kranten verenigd in Copiepresse. Die eisten in 2006 dat Google alle verwijzingen, koppen, intro’s en foto’s verwijderde uit Google News en de cache-functie van de zoekmachine. Google maakte hiermee inbreuk op het auteursrecht van de kranten, die ook nog eens advertentie-inkomsten misliepen.

Google stelt dat het uitgevers een dienst bewijst. De zoekgigant plaatst alleen een kop, korte inleiding en soms een thumbnail om dan te verwijzen naar de krantensites. Daarmee zou de zoekgigant de auteursrechten van kranten niet schenden maar internetters zelfs aanmoedigen om naar de krantenwebsite te gaan.

Maar in alle gevallen kregen de kranten van de rechter gelijk. Google moest alle verwijzingen naar de kranten uit Google verwijderen, op straffe van 25.000 euro per dag. Google geeft nu op strikte wijze aan het vonnis gehoor en heeft de kranten ook uit zijn algemene index verwijderd. Google woordvoerder William Echikson zei dat Google ‘had no choice but to block the papers from its searches. The court decision applies not only to Google News but also to Google index, and Google faces considerable fines if it allowed the newspaper’s websites to appear in search results’. En hij vervolgt: ‘In keeping with the recent court decision, we are removing Copiepresse’s material from our index. We regret having to do so, but we remain open to working in collaboration with Copiepresse members in the future’.

En daarom zijn, door eigen toedoen, sites als LaLibre.be en LeSoir.be nu totaal onvindbaar via Google. La Libre vindt het duidelijk zeer brutaal en op machtsmisbruik lijken. Het arrest is echter op verschillende manieren te interpreteren. Het Hof ‘orders Google to remove from the google.be  and google.com sites, more specifically from the ‘cached’ links on ‘Google web’ and from the ‘Google News’ service, all the articles, photographs and graphic representations from the Belgian publishers of the French and German-speaking daily newspapers, represented by Copiepresse, and from the authors in respect of whom SAJ and Assucopie can prove to have been legally authorized, under penalty of a fine for non-performance of 25.000 euro per day of delay, …’

Het is juist dat in het vonnis niet gesproken wordt over webadressen van de betreffende kranten, maar er wordt ook niet invermeld dat die webadressen uitgezonderd zijn en dat Google verplicht is die adressen op te nemen. Het is dus een koekje van eigen deeg…. Wel gevonden willen worden, maar zonder samenvattingen en zonder ‘cache’. Dat is van twee walletjes eten, lijkt mij. Ik kan me dus best voorstellen dat Google dan maar alle verwijzingen uit de index haalt. Waarbij het dan nog altijd mogelijk is voor de betreffende klanten om zelf aan te geven welke verwijzingen wel in de index moeten worden opgenomen, want Google heeft (net als elke andere zoekmachine) de mogelijkheid voor gebruikers om zelf specifiek aan te geven hoe en wat er in de index kan worden opgenomen. Ik vraag me wel af of de prijs die nu betaalt wordt niet hoger is dan het eventuele verlies dat geleden zou worden door de vermeldingen in Google.

Maar dat legt de bal heel specifiek bij de kranten zelf, die dan vervolgens een eigen inspanning moeten verrichten om datgene wat ze toegankelijk willen hebben te expliciteren. Je moet er wel wat voor over hebben…..

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.