Wikipedia als goudmijn

Nederlandse bibliotheken geven duizenden euro’s uit aan boeken waarvan de inhoud door uitgevers gewoon van het internet is geplukt.

Even een stel Wikipedia-artikels bij elkaar pakken, het zaakje uitprinten, een kaftje eromheen, en klaar is Kees. Uitgeverij VDN heeft op deze manier al 850.000 verschillende boeken uitgegeven, allemaal gevuld met Wikipedia-informatie, die voor iedereen gratis en voor niks is te raadplegen. Dankzij ‘Printing on demand’, waarbij een boek pas wordt gedrukt als het is besteld, is de voorraad nul, en de winst gigantisch.  De meeste ‘boeken’ gaan voor rond de honderd euro per stuk naar de klant.

Zo  wil de bibliotheek van Rotterdam hoe dan ook de collectie van boeken over Rotterdam compleet hebben, waardoor ze blindelings alles koopt wat er over de stad wordt gepubliceerd. In Trouw  bekent een medewerkster van deze bieb dat ze zich simpelweg nooit heeft gerealiseerd dat deze boeken gewoon uit geprint Wikipedia-materiaal bestaan.

VDN is een koepelorganisatie waaronder vele andere uitgevers vallen. Last van hun geweten hebben ze niet bij VDN. De verkoop aan bibliotheken verloopt via tussenpersonen, dus daar kan VDN, zo zegt het bedrijf, verder ook niets aan doen. En wat de prijzen betreft, hier doet simpelweg de markt zijn werk: ‘Als de mensen het er voor over hebben, zijn ze kennelijk niet te duur’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.