Mozilla wil geen PDF-plug-in meer

Mozilla wil af van de plug-in die nodig is voor het openen van PDF-documenten in de browser. Het bestaan van het project is op de website van Andreas Gal, een onderzoeker bij Mozilla, bekend gemaakt. Gal en collega Chris Jones reageren met een blog op geruchten die al de ronde deden. De onderzoekers maken bij hun project gebruik van de mogelijkheden van HTML 5 en JavaScript.Ook Jones heeft een blog-entry gemaakt over dit project.

Veiligheid is een van de belangrijkste voordelen van het direct openen van PDF-bestanden in de browser, stelt Gal. Een plug-in vormt een nieuwe ingang voor hackers waarvan ze de robuustheid kunnen beproeven. Adobe heeft zijn patchproces inmiddels goed op orde – binnenkort gaat het zijn Reader zelfs automatisch patchen, tenzij men dit uitdrukkelijk afwijst – maar dat geldt niet voor alle leveranciers van PDF-lezers. Bovendien blijft er altijd een kans bestaan op code-injectie via een plug-in. Een HTML 5-gebaseerde implementatie is volledig immuun voor dat soort aanvallen, stelt Gal.

Een belangrijk voordeel is ook dat de websurfer niet langer met een andere interface wordt geconfronteerd, als hij een PDF’je opent. En het wordt ook mogelijk webfunctionaliteit ‘in te bakken’ in een PDF. Het lijkt ook een stuk sneller te werken dan een losse lezer, als een demo waar Gal en Jones naar verwijzen maatgevend is voor wat komt.

Nog niet alle PDF-eigenschappen zijn geïmplementeerd. Maar Gal en Jones verwachten dat ze binnen 3 maanden een versie zullen hebben die de meeste PDF’s op het web op juiste wijze kan tonen. Die verwachting baseren ze op de voortgang tot nog toe: ze zijn pas een maand bezig. In eerste instantie zal de PDF-leesfunctionaliteit overigens wel  – enigszins ironisch – als Firefox-extensie beschikbaar gemaakt worden. Doel is natuurlijk wel om de functionaliteit uiteindelijk in Firefox zelf op te nemen, maar wanneer dat moment daar is, is nog niet bekend.

De argumentatie van Gal is duidelijk: ‘Displaying PDFs directly in the browser would definitely improve the user’s experience. There are literally millions (billions?) of PDFs floating around the web, and on many devices loading PDFs switches to a different application (e.g. Preview on OS X and PDF View on Android). Also, external PDF readers and many plugins don’t support important PDF features well, including content links and fetch-as-you-go (HTTP range requests). External readers and plugins are also forced to reinvent their own user interaction paradigms, meaning for example that users might scroll HTML pages in one way with one set of heuristics in the browser, but a totally different way in an external PDF reader’. En: ‘We intend to use pdf.js to render PDFs ‘natively’, within Firefox itself. Our most immediate goal is to implement the most commonly used PDF features so we can render a large majority of the PDFs found on the web. We believe we can reach that point in less than 3 months (the entire code so far is less than one month old, and it already renders a large set of PDF features)’.

Een belangrijk project, aangezien het een openstaande poort goed dicht.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.