Google is weer druk bezig, volgens Tweakers

8 december 2009

Google heeft bètaversies van Chrome voor Mac OS X en Linux vrijgegeven. Daarnaast heeft Google de extensions gallery voor de Windows- en Linux-versies geopend, zodat de functionaliteit van de browser uitgebreid kan worden. De ontwikkeling van Chrome voor de Mac, die nu als bèta beschikbaar is gesteld, heeft de nodige tijd in beslag genomen, maar de ontwikkelaars stellen dat er na 29 developer builds een solide en vooral snelle browser voor Mac OS X is ontstaan. In de browser worden specifieke OS X-tools als de keychain geïntegreerd. Ook wordt voor de veiligheid elke tab in een eigen sandbox-omgeving geplaatst. De vroege bèta van Chrome voor het besturingssysteem van Apple loopt echter wel achter op de versies voor Windows en Linux; zo is er nog geen ondersteuning voor extensions, bookmark-synchronisatie en cookie-beheer.

 


Gebruikers van de nieuwe bèta’s voor Linux en Windows kunnen nu wel rondkijken in de extensions gallery, nadat Google enkele weken geleden ontwikkelaars al toegang had gegeven. Met extensies kan de browser van nieuwe functionaliteit worden voorzien, een mogelijkheid die mede heeft bijgedragen aan de populariteit van Firefox. Volgens Google zijn de modulaire uitbreidingen veilig en maken ze de browser nauwelijks trager, omdat elke extensie in een eigen proces draait. Inmiddels zijn meer dan driehonderd extensies beschikbaar. Wat betreft de Linux-versie van Chrome zeggen de ontwikkelaars hard gewerkt te hebben om de browser naadloos aan te laten sluiten op het opensource-OS en de diverse windowmanagers. Zo ondersteunt de browser onder andere theming via GTK-themes en moet Chrome probleemloos draaien in zowel KDE- als Gnome-desktops. Ook worden updates via de bestaande package manager binnengehaald. In totaal hebben vijftig externe ontwikkelaars aan het Linux-deel van het Chromium-project bijgedragen. Gisteren al werd gemeld dat Google de mogelijkheid om real-time zoekresultaten weer te geven aan zijn zoekmachine heeft toegevoegd. Bij bepaalde zoekopdrachten worden live-updates weergegeven. Daaronder vallen bijvoorbeeld berichten van Twitter. De nieuwe zoekfunctie, die vooralsnog alleen via de Engelstalige Google-versie valt te gebruiken, geeft bij bepaalde ‘hot topics’ live-zoekresultaten weer. In oktober werd bekend dat zowel Google als Microsoft berichten van de microbloggingdienst doorzoekbaar zal maken. De real-time zoekresultaten zijn ook via een aparte pagina te benaderen. Behalve met Twitter werkt Google voor de live-zoekresultaten ook samen met sociale netwerksites als Facebook en MySpace. Via de Google Trends-module is te zien over welke topics op dit moment het meest wordt gepubliceerd. Op dit moment is ‘copenhagen’ bijvoorbeeld een van de populairste internettopics; in de Deense hoofdstad wordt op dit moment een internationale klimaatconferentie gehouden.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.