The Theoretical Framework of the ‘Archive-as-Is’

Op 12 december werd Archives in Liquid Times (Stichting Archiefpublicaties, ‘s-Gravenhage, 2017) gepresenteerd op een mini-symposium in Amsterdam. Ik presenteerde daar het theoretisch framework dat ik de afgelopen jaren ontwikkeld heb met een blik vanuit de archiefvormer en gebruik makend van de bestaande archieftheorie. Het resultaat is een archieftheorie, gebaseerd op filosofisch pragmatisme, met een zeer directe link naar de praktijk van alledag en met de focus op de bijdrage van archieven en ‘records’ aan de doelstellingen en de strategie van een organisatie. Als er namelijk iets niet is gebeurt bij de bestaande archieftheorie is het een verbinding leggen met de doelstellingen die organisaties hebben en het benadrukken van de waarde die een archief heeft voor de economische en maatschappelijke activiteiten van een organisatie. De eerste twee hoofdstukken van het boek introduceren het framework.

Citatie:

G.J. van Bussel, ‘The Theoretical Framework of the ‘Archive-as-Is’. An Organization Oriented view on Archives. Part I. Setting the Stage: Enterprise Information Management and Archival Theories’, F. Smit, A. Glaudemans, en R. Jonker (eds.), Archives in Liquid Times (Stichting Archiefpublicaties, ‘s-Gravenhage, 2017), pp. 16-41. Zie hier voor een download.

G.J. van Bussel, ‘The Theoretical Framework of the ‘Archive-as-Is’. An Organization Oriented view on Archives. Part II. An Exploration of the ‘Archive-as-Is’ Framework’, F. Smit, A. Glaudemans, en R. Jonker (eds.), Archives in Liquid Times (Stichting Archiefpublicaties, ‘s-Gravenhage, 2017), pp. 42-71. Zie hier voor een download.

Archives in Liquid Times is in zijn geheel in verschillende formaten te downloaden via de site van de KVAN/S@P.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.